Danny Reweghs

Is het verstandig om je aandelen te verkopen in mei?

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Zit er waarheid in het beursgezegde “sell in may and go away.”? Danny Reweghs van Inside Beleggen schept meer duidelijkheid.

Dit is het laatste nummer van mei. Een van de bekendste beleggingswijsheden luidt: sell in May and go away. Dat gezegde verdient dit jaar zeker aandacht, gezien de stevige winsten die dit voorjaar werden geboekt op bijna alle westerse aandelenmarkten. Die beurswijsheid heeft ook een vervolg: But remember to come back in September.

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een kern van waarheid in dat beursgezegde zit. Er is zelfs historisch materiaal voor Wall Street dat teruggaat tot eind negentiende eeuw. Daaruit blijkt dat de periode mei-augustus gemiddeld een rendement van 0 tot 1,9 procent oplevert, naargelang het onderzoek en de periode. Dat is een stuk minder dan voor de periode september-april, waar de gemiddelde rendementen over meer dan honderd jaar tussen 6 en 7 procent schommelen.

Maar het klopt absoluut niet dat de periode mei-augustus jaarlijks voor teleurstelling zorgt voor aandelenbeleggers. Integendeel: over meer dan honderd jaar zagen we slechts 40 procent negatieve rendementen, tegenover een jaargemiddelde van 28 procent negatieve returns. Of dus twee keer op vijf jaar gemiddeld, tegenover iets meer dan één keer om de vier jaar. Er zijn dus heus wel beurszomers die prima verlopen. In het jargon wordt dan doorgaans gesproken van campingrally’s.

Niet of, maar wanneer

We beschikken niet over een glazen bol om een prognose te geven of die wijsheid dit jaar opgaat. Maar wat ons betreft, is de vraag niet of er nog een correctie volgt dit jaar, maar veeleer wanneer die terugval er komt en wat de omvang ervan zal zijn.

Al blijven we herhalen dat we die nog niet meteen verwachten en eerder voorzichtig worden vanaf de zomer. Voorlopig is de geldstroom richting de beurzen nog duidelijk. De opgaande beweging die een nieuwe schwung heeft gekregen met de verkiezingszege van Donald Trump, en die nadrukkelijk bevestigd is met Emmanuel Macron, kan eventueel nog een aantal weken of zelfs enkele maanden doorgaan. De risico’s nemen vooral toe tijdens de zomer of in het najaar.

Maar we houden er wel degelijk rekening mee dat de aandelenmarkten dit jaar nog een lastige periode te wachten staat. De beurzen zijn vooruitgelopen op nieuwe impulsen van het economische en financiële beleid. Maar zowel presidenten Trump als Macron staan voor de loodzware opdracht om te bewijzen dat zij wel degelijk een belangwekkend verschil kunnen maken met hun voorgangers. Ook moeten de erg gunstige verwachtingen worden omgezet in een hogere reële groei.

En dan zijn er nog rode knipperlichten, zoals de extreem lage VIX-index, die erop wijst dat er totaal geen angst is voor dalende beurzen, en de poll over wanneer Apple als eerste een beurskapitalisatie 1000 miljard zal bereiken (nu al 800 miljard, lees ook blz. 3 en 11).

De komende weken zal u dan ook geleidelijk merken aan de samenstelling van de voorbeeldportefeuille dat we ons voorbereiden op eventuele wat woeligere maanden, met opnieuw een gewicht voor cash en bescherming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content