Hoe beperk je de fiscale kosten bij buitenlandse aandelen?

© iStock

De zogenaamde “dividendaandelen” zijn momenteel heel populair. Maar als je buitenlandse aandelen koopt betaal je ook nog eens buitenlandse dividendenbelasting. In de praktijk bedraagt die soms 0%, soms 15% en soms zelfs 35%. Hoe beperk je de fiscale schade op een eenvoudige manier?

Populaire dividendaandelen

Dividendaandelen, zeg maar aandelen met een aantrekkelijk dividend, zijn meer dan ooit populair. Dat komt uiteraard omdat een spaarrekening nog nauwelijks iets opbrengst en je op de meeste obligaties moet tevreden zijn met een brutocoupon van 1 à 2 procent.

Er zijn daarentegen heel wat aandelen die een dividend geven tussen de 2 à 5 procent bruto. Wie een Belgisch aandeel koopt (bijvoorbeeld Colruyt, GIMV of BEFIMMO) betaalt slechts 1 keer roerende voorheffing van (voorlopig) 27 procent het dividend. Maar hoe zit dat met je buitenlandse aandelen? Want een goed gespreide aandelenportefeuille is best ruimer dan Belgische aandelen alleen.

Buitenlandse aandelen

Het probleem van buitenlandse aandelen is dat je in principe twee keer belastingen betaalt. Je betaalt immers eerst de lokale dividendbelasting, en daarna nog eens de Belgische. Wie bv. het Zwitserse aandeel Roche in zijn portefeuille heeft en brutodividend krijgt van 3,25 procent zal minder dan de helft overhouden. Want na de Zwitserse taks van 35 procent blijft daarvan nog 2,11 procent over, maar daarna betaal je ook nog eens ook nog Belgische roerende voorheffing van 27 procent. Bijgevolg blijft van je dividend nog slechts 1,54 procent over of slechts 47 procent van de totale opbrengsten.

Met de meeste landen heeft België een dubbelbelastingverdrag getekend, waardoor de buitenlandse belasting beperkt wordt tot 15 procent. Mits heel beperkt formaliteiten, die je normaal gezien vervult bij het openen van de effectenrekening, wordt de buitenlandse taks voor de volgende landen dan ook beperkt tot slechts 15 procent: Frankrijk, Verenigde Staten, Canada, Australië, Ierland en Scandinavië.

Bij de andere landen is door het vele papierwerk en de kosten het sop de kool meestal niet waard. Kies dus bij voorkeur voor een land zoals Frankrijk of de VS of voor landen waar de buitenlandse dividendtaks sowieso niet meer bedraagt dan 15% (bv. Nederland en Luxemburg).

Britse aandelen fiscaal interessant

Wat vaak niet geweten is, is dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heft. Je moet bijgevolg enkel de Belgische roerende voorheffing van 27 procent betalen. Bij de aankoop van een Brits aandeel moet je wel een zogenaamde stamp duty betalen, maar die bedraagt slechts 0,5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content