Grondstoffen profiteren niet van soepel monetair beleid

© Reuters

De balans na 6 jaar kwantitatieve versoepeling in de Verenigde Staten is voor de grondstoffen als activaklasse bijzonder mager.

De Amerikaanse centrale bank krikte haar balanstotaal sinds november 2008 op van minder dan 1 biljoen of 1000 miljard USD naar 4,5 biljoen USD. Deze ruimere geldhoeveelheid kwam vooral de aandelenmarkten ten goede. De S&P500 stond nooit eerder zo hoog en zelfs de Nasdaq lijkt een aanval op de bubbelpiek uit 2000 in te zetten.

Dit is niet het geval wat de grondstoffen betreft. Zo noteert de Bloomberg Commodity Index na een daling met 12 procent in het voorbije derde kwartaal op het laagste niveau sinds de zomer van 2009. De S&P GSCI index en de CRB Commodity Index bevinden zich op het peil van najaar 2010.

Barclays rekende voor dat de prestatie van de grondstoffen in geen enkele economische herstelcyclus van de voorbije 40 jaar zo zwak was als nu. Uit onderzoek van de Britse financiële groep blijkt dat grondstoffen tijdens de 2 eerste jaren van een economisch herstel achterblijven op aandelen. Vanaf het derde jaar, wanneer de groei versnelt, nemen de grondstoffen het normaal over met rendementen die hoger liggen dan bij de aandelen.

Dit is deze keer niet het geval en Barclays ziet daarvoor een aantal redenen. Een eerste is van structurele aard. Aan de vraagzijde is de groei van China lager en minder grondstoffenintensief. Hogere investeringen in productiecapaciteit hebben dan weer de flessenhalzen aan de aanbodzijde weggewerkt.

Daarnaast zijn de stimuleringsmaatregelen er nu vooral op gericht om de activaprijzen te ondersteunen en op die manier het consumentenvertrouwen te verhogen. Dit zou dan moeten leiden tot een hogere consumptie en een aantrekkende economie. Dit is slechts ten dele gelukt aldus de Britse bank, want in veel westerse economieën dreigt nu deflatiegevaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content