Global Income-fondsen, het beter alternatief voor obligaties?

© istock

Sinds kort zijn er meerdere fondsen op de markt, vaak onder de naam Global Income, die je elk jaar een coupon van minstens 3% geven. Hoe werkt zo’n fonds en hoe zeker ben je van de coupon?

Beleggingsfondsen die zorgen voor een regelmatige mooie coupon zijn enorm in trek. Want door de huidige lage rente is het heel moeilijk geworden obligaties te vinden met een fatsoenlijke coupon en een aanvaardbaar risico. Deze beleggingsfondsen zijn gemengde fondsen waar vooral beleggingen in zitten die regelmatige en hoge coupons opleveren, zoals hoogrentende obligaties, obligaties uit groeilanden, dividendaandelen, preferente aandelen en vastgoedgroepen.

Zonder risico?

Deze fondsen beleggen miljoenen euro’s waardoor de risico’s heel mooi gespreid worden. Ook kunnen zij beleggen in producten waar je als particulier moeilijk kan instappen. Denken we bijvoorbeeld maar aan de vele interessante individuele obligaties waar de minimum instapgrens op 100.000 euro ligt. Er is dus een goede risicospreiding, maar hou er wel rekening mee dat deze gemengde fondsen geen enkele kapitaalbescherming bieden! Deze fondsen beloven enkel dat ze regelmatig de ontvangen dividenden en coupons aan jou als belegger zullen uitkeren. Als het fonds in waarde daalt, krijg je dus nog altijd 3%, maar daarin zit dan wel een deel van je kapitaal vervat.

De populairste fondsen

Bij Europese beleggers zijn Allianz Income and Growth en JPMorgan Global Income de 2 populairste Global Income-fondsen. De beheerders van het Allianz-fonds keren elke maand een dividend uit, die van het JPMorgan-fonds doen dat elk kwartaal. Op de coupon betaal je 25% (binnenkort 27%) roerende voorheffing. Daarnaast betaal je ook roerende voorheffing op een deel van de meerwaarde van het fonds zelf bij de verkoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content