Geoffroy de Schrevel (CEO Gambit): ‘Elke extra klik doet ons klanten verliezen’

GEOFFROY DE SCHREVEL "Wij beloven klanten dat ze hun geld in drie klikken kunnen recupereren." © .

Met Birdee bereidt de Luikse groep Gambit Financial Solutions zich voor op de komst van de robotadviseurs in het vermogensbeheer.

Bedrijven die volop inzetten op de digitale revolutie in de financiële sector hebben de wind in de zeilen. Ook België heeft enkele pareltjes die zich hebben gepositioneerd in dat segment. Gambit Financial Solutions maakt deel uit van de selecte club van Belgische fintechs. De algoritmen van de Luikse groep worden gebruikt door beleggingsadviesdiensten van een twintigtal institutionele klanten in België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland.

De groep werd opgericht in 2007 als een spin-off van HEC Liège en heeft 85 medewerkers. In 2017 werd Gambit overgenomen door BNP Paribas Asset Management. “Dat heeft ons in staat gesteld onze oplossingen te implementeren in een groep met een wereldwijde omvang”, zegt Geoffroy de Schrevel, de CEO van Gambit. “BNP Paribas wilde beschikken over één enkele oplossing die kon worden aangepast aan de hele groep.” De Schrevel is van plan te blijven groeien. Voor de komende twee jaar heeft Gambit veertig aanwervingen gepland, vooral van IT-profielen.

“Empathie, volharding en een mentaliteit die aansluit bij het bedrijfsmodel van Gambit zijn belangrijker dan technische competenties”, onderstreept De Schrevel. Onlangs heeft de groep nieuwe kantoren geopend in Luik. De zoektocht naar zeer gespecialiseerde profielen zou Gambit er ook toe kunnen aanzetten binnenkort een vestiging te openen in Louvain-la-Neuve en Frankrijk.

Geduldig zijn

Gambit levert niet alleen diensten aan institutionele klanten – zoals private banken, grootbanken en onlinemakelaars – maar heeft zich sinds 2016 ook gepositioneerd op de markt van de particuliere beleggers. De geautomatiseerde beleggingsdienst Birdee is beschikbaar in verscheidene landen vanaf een belegging van 1000 euro, met jaarlijkse kosten van 1 procent van de beheerde activa.

“Birdee zit nog in de investeringsfase”, zegt De Schrevel. “We kunnen dat platform financieren met de winsten die we halen uit onze diensten aan institutionele spelers. Wij kunnen het ons veroorloven geduldig te zijn.” Maar Birdee heeft ook indirecte voordelen voor de institutionele klanten van Gambit. “Het platform biedt ons de mogelijkheid snel nieuwe diensten te testen die we vervolgens kunnen integreren in de oplossingen voor onze institutionele klanten, met een veel korter beslissingsproces. Zo hebben we voortdurend een innovatief aanbod.”

Passieve fondsen

Op basis van een vooraf bepaald beleggingsprofiel, dat bestaat uit vijf niveaus, biedt Birdee klanten de mogelijkheid te beleggen in verschillende producten gebaseerd op ETF’s. “ETF’s zijn de goedkoopste oplossing voor klanten en ze bieden de nodige liquiditeit. Wij beloven klanten dat ze hun geld in drie klikken kunnen recupereren, terwijl beleggers in traditionele beleggingsfondsen vaak tot het einde van de dag moeten wachten op een koers op basis waarvan ze kunnen worden terugbetaald.”

De klanten van Birdee kunnen ook inzetten op bepaalde thema’s. Zo kunnen ze tot 30 procent van hun activa beleggen in ETF’s gespecialiseerd in vastgoed, biotechs of kleine en middelgrote kapitalisaties. Bovendien biedt Birdee drie maatschappelijk verantwoorde portefeuilles aan op basis van een beleggingsprofiel van defensief tot dynamisch, met ETF’s in de sectoren water, hernieuwbare energie of bedrijven met de beste duurzaamheidsscores. “Die producten beantwoorden aan een sterke vraag van onze klanten”, aldus De Schrevel.

Snelle verandering

Met Birdee wil Gambit zich ook positioneren op een markt waarin het de komende jaren gezelschap krijgt van sterke internationale spelers. “Wij streven niet naar een lokaal, maar naar een wereldwijd platform. De website moet overal dezelfde zijn, ongeacht het land waarin de klant zich bevindt – naar het voorbeeld van Google en Amazon”, zegt De Schrevel. “Wij zijn verplicht snel te gaan in de digitale wereld en gebruiksvriendelijke oplossingen aan te bieden. Elke extra klik doet ons klanten verliezen.”

Actief en passief combineren

Lyxor Asset Management heeft onlangs zijn vijfde jaarlijkse studie over de prestaties van actieve en passieve beleggingsfondsen gepubliceerd. Daarin worden de prestaties van 6000 in Europa geregistreerde fondsen vergeleken met hun referentie-index, samen goed voor meer dan 1400 miljard euro aan beheerde activa. De eerste conclusie van de studie is dat het actieve beheer zich sterk heeft hersteld in 2017: 44 procent van de actieve fondsen presteerde beter dan de benchmark, tegenover slechts 28 procent in 2016.


Het verschil was nog groter voor aandelenfondsen, waar 47 procent van de beheerders er in 2017 in slaagde de index te verslaan, tegenover slechts 26 procent in 2016. “De actieve beheerders hebben sterk gepresteerd op de minst efficiënte beursmarkten, zoals Italiaanse en Duitse aandelen, en zelfs kleine kapitalisaties”, onderstreept Marlène Hassine, die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar ETF’s bij Lyxor. “Passief beheer is blijven domineren in de meest liquide segmenten, zoals Britse en Amerikaanse aandelen.” Beheerders die inzetten op kwaliteits- of groeiaandelen hebben betere prestaties neergezet dan waardebeheerders.


Op de obligatiemarkten was het actieve beheer dominant op de grote gediversifieerde markten, zoals Amerikaanse investmentgradeobligaties, wereldwijde overheidsobligaties en Amerikaanse highyieldobligaties. Passief beheer was efficiënter in de kleinere segmenten, zoals highyieldobligaties in euro of inflatiegelinkte obligaties.


De conclusie van de studie luidt dat zowel actief als passief beheer interessant kunnen zijn, afhankelijk van de markten waarin de portefeuille wordt belegd. “Een adequate combinatie is cruciaal om beleggers de kans te geven de prestaties van hun portefeuille te verbeteren”, stelt Hassine, die op basis van de resultaten meent dat een portefeuille tussen 60 en 70 procent van zijn activa kan beleggen in ETF’s of smart-betafondsen. “Door de stijging van de volatiliteit en de politieke onzekerheid ziet het ernaar uit dat 2018 moeilijker wordt voor de actieve beheerders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content