Fusiegeruchten in telecom

© Belga

De handelsdag begon slecht, met een voortzetting van de grondstoffenmalaise van dinsdag. De Amerikaanse dollar verzwakte in de loop van de dag tegenover andere belangrijke munten en hielp zo de olieprijs stabiliseren op iets meer dan 40 dollar per vat.

De Europese beurzen konden het verlies bij het slot nog enigszins beperken. De EuroStoxx50 ging 0,4 procent lager. De Bel-20 eindigde met een verlies van 0,9 procent op 3585,39 punten. De grootste daler binnen de Brusselse sterindex was UCB (-2,7%). De sterkste stijger was D’Ieteren (+1,75%), nadat topman Axel Miller op een analistenmeeting in Londen zei dat ze op zoek zijn naar een overnameprooi buiten de autosector.

Verder viel er nieuws te rapen in de telecomsector. Volgens The Wall Street Journal bekijkt de Franse telecomgroep Orange (-1,5%) zijn opties om meer schaalgrootte te verwerven in Frankrijk en in Europa. Orange wil vooral vermijden dat het zelf ten prooi zou vallen aan de overnamehonger van een grotere telecomgroep. Volgens de zakenkrant kunnen de Franse telecombedrijven een nieuwe fusie- en overnamegolf in Europa in gang zetten. De voorbije maanden was het op dat front wat stiller.

Eerder had het persagentschap Bloomberg bekend gemaakt dat er verkennende gesprekken waren tussen Orange en Bouygues (+1,1%) over de telecomdivisie van Bouygues. Als de gesprekken tot een vergelijk zouden leiden, dan zou Bouygues zijn bouwactiviteiten uit de groep lichten en een minderheidsbelang nemen in de nieuwe fusietelecomgroep.

De adviseurs van Orange zouden ook de namen van het Belgische Proximus (-1,9%) en het Nederlandse KPN (+0,6%) op de lijst met potentiële overnameprooien hebben gezet, schrijft The Wall Street Journal nu. KPN stijgt licht. Het koersverlies bij Proximus is in feite een status quo, want het aandeel noteert de eerste dag zonder brutodividend van 0,5 euro. De reactie is redelijk lauw. Het is dan ook niet de eerste keer dat er geruchten opduiken over fusies en overnames in de telecomsector.

Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft eerder al gezegd dat zij geen grote grensoverschrijdende fusies verwacht, omdat er weinig synergieën te rapen zijn. Ook de analisten die de voorbije dagen reageerden op de berichten over een nieuwe consolidatie, denken dat er vooral binnen landen nog synergiewinsten te halen zijn en niet zozeer tussen twee spelers van verschillende landen.

Orange-CEO Stéphane Richard zegt ook al langer dat er in Frankrijk op de lange termijn geen plaats is voor vier mobiele operatoren. De operatoren moeten voldoende rendabel zijn om voldoende te kunnen investeren in hun netwerk.

De Franse lagekostenspeler Iliad (+0,5%), die als vierde speler zijn intrede maakte op de Franse telecommarkt, zou ook op zoek zijn naar overnamedoelwitten buiten Frankrijk om op andere markten zijn model uit te rollen. Iliad heeft 17 miljoen vaste en mobiele abonnementen in Frankrijk en heeft de voorbije jaren de andere mobiele operatoren in Frankrijk stevig het vuur aan de schenen gelegd.

Bouygues kwam overigens vandaag nog op een andere manier in het nieuws. De groep heeft volgens de Franse zakenkrant Les Echos een brief geschreven naar premier Manuel Valls om meer dan 2 miljard euro schadevergoeding te eisen. Twistappel is de roamingovereenkomst die Free Mobile, een dochter van Iliad, verkreeg om de blinde vlekken in zijn netwerk te dekken. Daardoor kon Free begin 2012 zijn intrede maken, zonder grote investeringen in een netwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content