Europese aandelen zijn minder duur dan Amerikaanse

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het Britse beurshuis Barclays stuurde gisteren een koopadvies de wereld in voor Europese aandelen. De zomerblues op de Europese beurzen zorgt voor koopkansen.

De Europese beurzen zijn in de zomermaanden bijna de helft van hun jaarwinst kwijtgespeeld. De onverwachte stijging van de euro tegenover de dollar zit daar voor veel tussen. In mei betaalden beleggers 1,07 dollar per euro. Vandaag betalen ze daar 1,19 dollar voor en in augustus was dat zelfs even meer dan 1,20 dollar. De dure euro in dollartermen weegt op de concurrentiekracht van de Europese bedrijven.

Barclays vindt het welletjes. De versterking van de Europese munt weerspiegelt de verbeterde economische groeivooruitzichten voor de regio. Het beurshuis zet vooral in op Europese bedrijven met een grote blootstelling aan de eurozone. Zij profiteren maximaal van het opgeklaarde economische klimaat en ondervinden weinig last van een dure euro.

Volgens het beurshuis hebben beleggers de voorbije maanden zonder onderscheid Europese aandelen verkocht, terwijl de bedrijven die sterk gericht zijn op de thuismarkt het beter zouden moeten doen dan exportgerichte bedrijven. Volgens de analisten van Barclays heeft de brede Europese graadmeter Stoxx600 een opwaarts potentieel van ongeveer 6 procent tegen eind 2017. Barclays verwacht vooral veel van banken, transport- en materiaalbedrijven.

Verwachte winstgroei

Ook Stefaan Genoe, de hoofdanalist bij Bank Degroof Petercam, vindt Europese aandelen helemaal nog niet duur, rekening houdend met de verwachte winstgroei. “We vinden Amerikaanse aandelen wel duur. Wij baseren ons oordeel op de verwachte winst voor de komende twaalf maanden.” In de Verenigde Staten zijn al enkele jaren met een robuuste economische groei gepasseerd. In Europa zitten we nog maar in een vroege fase van het winstherstel.

Terwijl de Amerikaanse beursindexen het ene na het andere record breken, halen de Europese indexen niet eens het niveau van juni 2007 of maart 2000. “De crisis in Zuid-Europa heeft de Europese beurzen harder getroffen. Maar er zitten in de Europese beursindexen ook amper bedrijven uit de nieuwe economie à la Facebook”, zegt Genoe. “In de Bel-20 komt Umicore het dichtst in de buurt, omdat het batterijen voor elektrische wagens maakt. Maar beursgenoteerde bedrijven met groeiperspectieven zoals Facebook hebben wij in ons land niet.”

Genoe berekent maandelijks de risicopremie voor Europese aandelen. Het is een maatstaf voor de vergoeding die aandeelhouders krijgen voor het risico dat ze nemen boven op de risicovrije rente van overheidsobligaties. Hij houdt in zijn berekening rekening met de koers en de toekomstige winst. Hoe hoger de risicopremie, hoe goedkoper de aandelen. Vandaag staat die premie voor Europese aandelen op 7 procent, tegenover 4 procent midden 2007. Vlak voor de beurscorrectie in maart 2000 was de risicopremie zelfs even negatief. Voor Amerikaanse aandelen is de premie op dit moment nog iets meer dan 3 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content