Europa na overwinning Macron: ‘Het is voorbarig te denken dat de euro nu alleen maar kan stijgen’

© Dino
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron is goed nieuws voor de Europese Unie en de financiële markten. “Al zal een opluchtingsrally eerder beperkt zijn”, reageren economen.

Meer dan 65 procent van de Franse kiezers heeft zondag op de links-liberaal Emmanuel Macron gestemd. Zijn overwinning werd op gejuich onthaald door iedere voorstander van de Europese Unie. De Franse kranten hebben het over een “keuze voor de hoop” en een nieuw gezicht voor Frankrijk. Op de beurzen blijven grote emoties uit. De Parijse sterindex CAC40 ging bij de opening een bescheiden 0,05 procent hoger, om nadien zelfs wat te zakken. De Bel-20 verloor omstreeks 11 uur zelfs 35 basispunten.

De kans dat Marine Le Pen het zou halen werd door de financiële markten eerder laag ingeschat”

“Dat het enthousiasme op de markten veeleer beperkt is, is geen verrassing”, reageert Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. “De kans dat Marine Le Pen het zou halen werd door de financiële markten eerder laag ingeschat.” Beleggers anticipeerden de voorbije weken al op de winst van Macron. “We mogen overigens niet vergeten dat de grootste onzekerheid al was verdwenen na de eerste verkiezingsronde”, voegt William De Vijlder, Group Chief Economist bij BNP Paribas daaraan toe. “Tijdens de eerste ronde waren er immers meerdere kandidaten die konden doorstoten naar de tweede ronde. Bovendien hebben de resultaten toen de peilingen bevestigd.” De CAC40 is de voorbije twee weken met 7 procent gestegen.

Schaduw van de parlementsverkiezingen

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, is er nog een reden waarom de beurzen koeltjes reageren op de overwinning. “De parlementsverkiezingen overschaduwen deels de overwinning van Macron en zijn nog piepjonge beweging En Marche. EM zou het in die verkiezingen weleens erg moeilijk kunnen krijgen een sterk resultaat neer te zetten en in het parlement een werkbare meerderheid te behalen”, klinkt het.

Ook De Vijlder benadrukt het belang van een werkbare meerderheid. “Verscheiden media hebben het over de derde en vierde ronde (twee voor de presidentsverkiezing, twee voor de parlementsverkiezingen nvrd.). En ook dat zal een marktreactie uitlokken. Al zal de impact naar alle waarschijnlijkheid veel kleiner zijn dan tijdens de presidentsverkiezingen.” Zo staat het als een paal boven water dat de markten positief gaan reageren als Macron een werkbare meerderheid heeft waarbij hij zijn plannen kan realiseren. Denk daarbij aan de verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,3 naar 25 procent.

“In tegenstelling tot de meeste andere kandidaten heeft Macron een concreet programma waarin hij duidelijk maakt hoe hij zijn beleidsplan wil financieren”, gaat hij verder. De Fransen weten dus aan wat zij zich kunnen verwachten. Macron kan onder meer op veel bijval rekenen van de bedrijfsleiders.

En de euro?

We mogen overigens niet vergeten dat niet zozeer de politieke, maar de economische factoren een impact hebben op de koers van de euro

Ook de euro profiteerde maar kort van de verkiezingsoverwinning van de pro-Europese Macron. De koers van de euro klom zondagnacht naar 1,1023 dollar, het hoogste peil in de voorbije zes maanden. Daarna daalde hij weer naar 1,0990 dollar.

“We mogen overigens niet vergeten dat niet zozeer de politieke, maar de economische factoren een impact hebben op de koers van de euro”, reageert De Vijlder. Daarbij gaan de aankondigingen naar aanleiding van de vergadering in juni een belangrijke rol spelen. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het najaar zal aankondigen dat ze vanaf 2018 gaat sleutelen aan haar beleid. Indien ze beslist om bijvoorbeeld minder obligaties te kopen, zal dat de euro ondersteunen. De kans bestaat dat de ECB reeds in juni in haar kaarten laat kijken”, verduidelijkt De Vijlder. “En we mogen niet uit het oog verliezen wat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank gaat doen. Zo zal een Amerikaanse renteverhoging de positie van de dollar tegenover de euro verstevigen. Vraag is hoe de ECB gaat reageren?”

Grote uitdagingen

Het is volgens Vanden Houte ook voorbarig te denken dat de Europese eenheidsmunt vanaf nu enkel maar kan stijgen. “De Italiaanse verkiezingen (waarschijnlijk begin volgend jaar, nvdr) zullen een nieuwe grote test zijn voor de eenheidsmunt. Bovendien zou een verbetering van de Amerikaanse conjunctuur, na een zwak eerste kwartaal, de dollar toch wat moeten ondersteunen. De euro is zeker aan goedkope kant, maar de appreciatie zal met horten en stoten gaan”, verduidelijkt Vanden Houte.

Bovendien is de hoofdeconoom ervan overtuigd dat de nieuwe Franse president grote uitdagingen wachten. “Het is belangrijk dat Macron het Europese project een nieuw elan kan geven, maar dat hangt evenveel van Duitsland af als van hem. Als er bij de Duitse regering na de Duitse verkiezingen in september geen wil is om wat toegevingen te doen op het gebied van Europese solidariteit, dan blijft de Eurozone wankel, met alle risico’s van dien”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content