Euronext gooit poorten naar de beurs open

Vincent Van Dessel, CEO Euronext © belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Euronext versoepelt de toegang tot de beurs. Dat moet meer bedrijven en professionele beleggers lokken. De kleine belegger blijft beter weg van de nog minder gereglementeerde markt.

De beursuitbater Euronext hervormt zijn minder gereglementeerde marktsegmenten. De Vrije Markt en Alternext vervellen vanaf 19 juni in Euronext Acces, Euronext Acces+ en Euronext Growth.

Het moet voor bedrijven makkelijker worden om naar de beurs te gaan. Voor de meest eenvoudige weg naar Euronext Access is er bijvoorbeeld geen prospectus met beleggersinformatie nodig, en bedrijven zijn ook niet verplicht over hun resultaten te communiceren. Ze staan bovendien ook niet onder controle van de toezichthouder. Kort samengevat, is iedereen welkom op de beurs, zolang die onder begeleiding komt van een zogenoemde listing sponsor, een professionele belegger.

Grote jongens

Euronext mikt met de hervorming vooral op professionele beleggers. De beursuitbater wil graag de tussenschakel zijn tussen durfkapitaal of rijke families enerzijds en startende of groeiende bedrijven anderzijds.

“Die professionele beleggers zijn grote jongens. Die stellen zelf wel hun eisen. Wij moeten niet bepalen op welke markt een bedrijf moet gaan staan en onder welke voorwaarden. Wij moeten bedrijven een oplossing bieden voor hun financieringsbehoeften”, zegt Vincent Van Dessel, de topman van Euronext Brussel. “Wij willen een markt bieden voor elk type bedrijf, van starters tot gevestigde familiebedrijven. Alleen hoeft een beursgang niet duur of complex meer te zijn.”

Kleine belegger

Bedrijven kunnen dus zonder prospectus naar de beurs, waar de aandelen na de beursgang wel vrij verhandelbaar zijn en dus toegankelijk voor de kleine belegger. Volgens Euronext is dat geen probleem. “Beleggers zijn slim genoeg om niet te investeren in een bedrijf waar ze niets van kennen en geen informatie over hebben”, klinkt het. Beleggers die er zich toch aan wagen, komen terecht op een markt waar bedrijven zelf kunnen kiezen of en hoeveel informatie ze met hun aandeelhouders delen.

Vergeten bestaan

De hervorming van de Vrije Markt en Alternext was lang verwacht. De meeste aandelen leiden er een vergeten bestaan. Het gaat veelal over bedrijven met een kleine beurwaarde, waarvan het aandeel weinig verhandeld wordt. Die beperkte liquiditeit houdt ze van de radar bij institutionele partijen. En dus zijn ze vaak ook onbekend bij de kleine belegger.

Aan dat leven in de schaduw zal de hervorming weinig veranderen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt ook deels bij de bedrijven zelf. Vaak komen ze pas op het laatste moment met resultaten, en prognoses blijven veelal beperkt tot twee lijntjes tekst. “De zichtbaarheid van een aandeel is afhankelijk van de communicatie van een bedrijf en niet van de regels van de markt”, besluit Van Dessel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content