Duitse groeivertraging weegt

IMF-topvrouw Lagarde en de Duitse bondskanselier Merkel © reuters

De Europese aandelenmarkten hadden opnieuw een verliesdag. Aanleiding waren de zorgen om Duitsland, waar de economische groei in het derde kwartaal vertraagde tot 0,3 procent tegenover 0,4 procent in het tweede kwartaal.

Daarnaast hangt nog altijd de nakende renteverhoging in de VS boven de markten, alsook de aanhoudende daling van de grondstofprijzen. De verliezen liepen overal op tot boven 1 procent. De Bel-20-index hield het op een verlies van 0,17 procent dankzij winst bij zwaargewicht Proximus (+1,44%). De afgetekend sterkste daler in de index is staaldraadproducent Bekaert.

Bekaert (-4,70%) ontgoochelde beleggers met zijn kwartaalupdate. De omzet bleef in het derde kwartaal steken op 898 miljoen euro. Hoewel dat 10 procent meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder, is de omzetgroei zwakker dan in de eerste jaarhelft. Analisten verwachtten een omzet van gemiddeld 943 miljoen euro. Zonder rekening te houden met overnames en wisselkoerseffecten viel de omzet 5 procent terug. Oorzaak zijn de lagere walsdraadprijzen, die de staaldraadproducent doorrekende aan zijn klanten. De lagere prijzen zijn een gevolg van de aanhoudende prijzenslag in China. Voor het vierde kwartaal verwacht Bekaert een stevige vraag uit de automobielsector. Begin oktober heropende Bekaert ook zijn hieldraadfabriek in de VS – een belangrijke toeleverancier van de Amerikaanse autoproducenten – nadat die werd getroffen door een brand. De vraag uit de olie- en gassector zou dan weer zwak blijven door de lage olieprijs. Ook de vraag uit de voor Bekaert belangrijke Latijns-Amerikaanse markt zou voorlopig niet herstellen.

Agfa-Gevaert (+9,83%) kende opnieuw een goed kwartaal. De omzet steeg met net geen 4 procent naar 661 miljoen euro. De bruto bedrijfswinstmarge steeg van 30,8 naar 31,6 procent. De nettowinst klokte af op 33 miljoen euro, tegenover 9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst ligt drie keer hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Agfa-Gevaert is goed op weg om voor het eerst in drie jaar een hogere omzet te boeken. Dat is evenwel uitsluitend te danken aan de zwakkere euro, die de verkoop buiten de eurozone stimuleert. Zonder de valutaverschillen zou de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar 4,3 procent lager zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. De Graphics-divisie – drukplaten en -technologie – zorgde het afgelopen kwartaal voor de grootste verrassing met een omzetgroei van 3 procent, met dank aan de grootformaatprinters. Agfa-Gevaert bevestigde zijn winstdoelstelling voor dit jaar – een brutobedrijfswinstmarge (rebitda-marge) van 10 procent – en zijn omzetdoelstelling op middellange termijn van 3 miljard euro.

EVS (+16,31%) zag in het derde kwartaal zijn omzet met 22 procent dalen tot 28,2 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet lag wel 21 procent hoger dan in het tweede kwartaal. EVS, actief in digitale apparatuur voor televisiezenders, haalt als reden aan dat een aantal klanten hun investeringen uitstelden naar het derde kwartaal. Bovendien waren er meer upgrades naar het XT3-platform, nadat EVS had laten weten de ondersteuning voor het oude XT2-platform te zullen stopzetten. Dankzij de hogere omzet steeg de bedrijfswinst van 1,9 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 7,2 miljoen euro in het derde kwartaal. Beleggers reageerden vooral positief op het orderboek, dat met 31,4 miljoen euro 66 procent meer gevuld is dan vorig jaar. Dat zou zich moeten vertalen in goede omzetcijfers voor het vierde kwartaal. EVS stelde daarom ook de omzetverwachting voor dit jaar bij van 100 à 115 miljoen euro naar 110 à 115 miljoen euro.

Maandag is het in Brussel uitkijken naar KBC, dat voor de beursopening zijn resultaten voor het derde kwartaal publiceert. Er vallen ook enkele macro-economische statistieken te rapen, waaronder de Japanse groeicijfers voor het derde kwartaal en de Europese inflatiecijfers van oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content