Deze fondsen zetten in op Europese groeiaandelen

. © nevarpp (iStock)

De beheerders van de fondsen DNCA Invest Europe Growth en Echiquier Agenor zijn uit op bedrijven met een sterke organische groei.

Carl Auffret, een beheerder van het fonds DNCA Invest Europe Growth, en Stéphanie Bobtcheff, een beheerder van Echiquier Agenor, staan positief tegenover Europese groeiaandelen. Ze stellen hun portefeuille samen met een zeer lange beleggingshorizon. Ze beheren sterk geconcentreerde fondsen (rond veertig lijnen) met vier of vijf Morningstar-sterren, waarvan de activa de voorbije jaren sterk zijn gestegen: tot 570 miljoen euro voor het smallcapfonds van La Financière de l’Echiquier en tot meer dan 900 miljoen euro voor het fonds van DNCA Investments.

Na een moeilijk 2016 heeft het fonds Echiquier Agenor zich de afgelopen twaalf maanden sterk hersteld, met een stijging van meer dan 20 procent. “Wij hebben een bijzonder rustig jaar achter de rug, zonder problemen of teleurstellende resultaten”, stelt Stéphanie Bobtcheff. “Voor 2018 blijven de vooruitzichten er goed uitzien voor de kleine en middelgrote Europese kapitalisaties. Hun resultaten zouden sneller moeten verbeteren dan de rest van de markt. Bovendien doen zich in dat marktsegment veel beursintroducties, fusies en overnames voor.”

‘De samenstelling van onze portefeuille verschilt vaak van de rest van de markt’ – Carl Auffret, DNCA Invest Europe Growth

De portefeuille bestaat uit drie grote segmenten: 70 procent “structurele winnaars” waarvan de winst fors toeneemt, 20 procent ondernemingen die profiteren van de economische groei en 10 procent bedrijven in herstructurering met een hoge korting. Twee voorbeelden van bedrijven uit de eerste groep zijn Worldline, waarvan de organische groei de komende jaren moet schommelen tussen 6 en 8 procent per jaar, en Elis, dat is gespecialiseerd in industriële wasserijen en dat zijn Britse concurrent heeft overgenomen. “Het management heeft onlangs aangekondigd dat het zijn vooruitzichten voor de toekomstige synergie heeft verdubbeld. Het bedrijf groeit sterk en heeft een directieteam van hoge kwaliteit.”

Geografisch geven de beheerders de voorkeur aan Frankrijk ten koste van Groot-Brittannië. “Wij zijn voorzichtig en verkiezen een markt die we goed kennen. Bovendien hangen kleine kapitalisaties vaker af van de binnenlandse conjunctuur. Die zal net het meest te lijden hebben onder de brexit.” Stéphanie Bobtcheff staat wel positief tegenover Ocado, omdat die baanbrekende specialist in onlinedistributie “sterk genoeg is om de onzekerheid die op de Britse markt weegt te compenseren”.

Organische groei

DNCA Invest Europe Growth heeft de voorbije twaalf maanden een solide prestatie neergezet (+13% in 2017), hoewel de portefeuille meer gericht is op grote kapitalisaties (de helft van de beheerde activa). “Ons selectieproces hecht veel belang aan de toekomstige organische groei van bedrijven”, onderstreept Carl Auffret. “Wij zoeken een groei van minstens 5 procent, wat heel moeilijk is in de huidige context. Met dat eenvoudige criterium kunnen we 90 procent van de 2500 bedrijven in ons beleggingsuniversum meteen elimineren.”

‘Wij zijn voorzichtig en verkiezen een markt die we goed kennen’ – Stéphanie Bobtcheff, Echiquier Agenor

De fondsbeheerders gebruiken nog zeven andere criteria – zoals de rentabiliteit, de balans en de free cashflow – om de portefeuille van een veertigtal aandelen samen te stellen. “Een aandeel moet aan die acht criteria voldoen om in ons fonds te worden opgenomen en erin te blijven.” De focus op groei heeft tot gevolg dat de beheerders bepaalde sectoren weren, zoals financiën, de oliesector en media. “De samenstelling van onze portefeuille verschilt vaak van de rest van de markt”, aldus Auffret.

Een deel van de goede koersprestaties is te danken aan de vele fusies en overnames in Europa. “Door hun financiële sterkte zijn de bedrijven in onze portefeuille vaker roofdier dan prooi, met directies die strategische overnames willen doen tegen redelijke prijzen.”

Europese marktleiders

In hun portefeuille geven de twee beheerders de voorkeur aan aandelen die weinig hinder ondervinden van de economische cyclus. Daarnaast zijn ze vrij voorzichtig met biotechs, waarin ze niet rechtstreeks beleggen, omdat het moeilijk is die bedrijven te waarderen. “Ik investeer in dat marktsegment onder meer via de leverancier van laboratoriumuitrusting Sartorius, die toonaangevend in zijn branche is. Wij hebben slechts kleine posities in de gezondheidssector en zetten in op thema’s zoals de vergrijzing (rusthuizen met Orpéa en gehoorprotheses met Amplifon) en medische instrumenten.”

De grootste positie van het fonds is al enkele jaren Teleperformance, een specialist in callcenters. “Dat is de enige groep die diensten kan aanbieden in de meeste talen. Veel grote Amerikaanse groepen doen een beroep op dat bedrijf als ze dat soort diensten internationaal aanbieden.”

In het domein van de technologie stelt Auffret dat er vrij weinig Europese marktleiders zijn, maar dat hij veel waardering heeft voor de vooruitzichten van Amadeus, dat het tot wereldleider heeft geschopt in de reservering van vliegtuigtickets, met 1 miljard afgehandelde passagiers in 2017. “Wij verwachten dat die groep haar expertise naar andere sectoren zal uitbreiden, bijvoorbeeld voor het boeken van hotelkamers. Ook dat segment moet sterk stijgen in de komende jaren.”

DNCA gaat breder

Enkele jaren geleden was de Parijse vermogensbeheerder DNCA nog erg afhankelijk van het succes van zijn flexibele gemengde fondsen DNCA Invest Eurose (defensief) en DNCA Invest Evolutif (agressief). Maar sinds enkele jaren heeft DNCA de ambitie zijn activa uit te breiden naar fondsen die beleggen in specifieke segmenten zoals infrastructuur, converteerbare obligaties, Zuid-Europese aandelen en Europese groeiaandelen.

“Ons gemengde beheer vertegenwoordigt nog maar 43 procent van de activa. Die trend zal de komende jaren doorzetten”, onderstreept Thomas Péan, head of sales van DNCA voor de Benelux. “We hebben twee beheerders aangetrokken die werkten bij La Française AM en beschikken over de obligatie-expertise waar het ons aan ontbrak.” Die twee beheerders staan nu aan het hoofd van twee fondsen, DNCA Invest Alpha Bonds, dat ook in periodes van stijgende rente een positieve prestatie nastreeft, en DNCA Invest Flex Inflation, dat investeert in inflatiegelinkte obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content