Danny Reweghs

‘Deugddoende correctie van de Europese beurskoersen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“We hadden er al enige tijd mee rekening gehouden, maar de voorbije weken zagen we dan toch de nodige druk op de Europese beurskoersen”, schrijft Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.

De directe aanleiding voor de correctie was dubbel: een stijging van de (lange) rente en de euro. Precies ook de twee hoofdredenen waarom de Europese aandelenmarkten het in de periode januari-april ook zo uitzonderlijk goed hadden gedaan. Met als drijvende kracht er achter de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om ook te starten met het opkopen van (overheids)obligaties (QE).

Deugddoende correctie van de Europese beurskoersen

De Duitse 10-jarige rente bereikte eind april een dieptepunt op 0,07%. Maar stond enkele weken later terug op 0,75%! Beleggers begonnen zich immers erg oncomfortabel te voelen met dat papier zonder opbrengst en er tekende zich een kopersstaking af.

De steile opmars van de Amerikaanse dollar (USD) ten opzichte van onder meer de euro (EUR) was natuurlijk de Federal Reserve ook niet ontgaan. Sinds de Amerikaanse centrale bank heeft aangegeven dat het niet zo’n vaart zal lopen met het verhogen van de Amerikaanse basisrente is die (spectaculaire) opmars van de USD tot staan gebracht.

Tussentijdse correctie

U mag wat liquiditeiten aanspreken om bestaande posities te verstevigen

We gaan er van uit dat het enkel gaat om een deugddoende, gezonde en slechts tussentijdse correctie op de Europese beurzen en de markttechnische indicatoren suggereren dat het daarbij ook kan blijven. Uitgaande van die veronderstelling betekent dat u geen cash moet opbouwen, maar integendeel wat liquiditeiten mag aanspreken om bestaande posities te verstevigen en/of nieuwe posities in te nemen. Bijvoorbeeld in de landbouwsector met waarden als Sipef, palmolie- en rubberplantages (Euronext Brussel; ISIN-code BE0003898187), Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa (beurs Frankfurt; ISIN-code DE0007297004) of Potash Corporation, de grootste meststoffenproducent ter wereld (NYSE; ticker POT; ISIN-code CA73755L1076), bieden de komende zes tot twaalf maanden behoorlijk wat potentieel.

Eerste verwittiging

De slotopmerking is ook niet onbelangrijk. De terugval van de voorbije weken mei was een eerste verwittiging in een reeks die de top in de westerse aandelenmarkten voorafgaat. De volgende correcties zullen nog heftiger zijn, maar voorlopig gaan we ervan uit dat we in de loop van het jaar nog nieuwe jaartoppen in Europa zullen zien alvorens het feest zal afgelopen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content