‘De obligatiemarkt is gebroken’

© Reuters

Fondsbeheerder Bill Eigen (JP Morgan AM) mikt op het hoog Amerikaans rendement en prijst Venezuela.

Bill Eigen is een fondsbeheerder. Hij aarzelt niet om zijn ongezouten mening te geven over de huidige staat van de obligatiemarkten. Zijn fonds JP Morgan Income Opportunity is bijna 7 miljard dollar waard en wil, wat de evolutie van de rentevoet ook is, een positieve prestatie neerzetten. Deze week was hij in Brussel en we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar zijn belangrijkste inzichten over de huidige situatie te aanhoren:

1. Meer aanknopingspunten

“De huidige context is fascinerend. De investering in obligaties heeft elk traditioneel aanknopingspunt verloren met negatieve cijfers waarvan sommige denken dat ze nog kunnen dalen. Dat is geen investering meer maar een gok op het feit dat een andere investeerder nog gekker zal zijn om nog meer verliezen te boeken. Persoonlijk heb ik geen zin om op een zo’n mogelijkheid te gokken.”

2. Centrale banken

“De grondslagen van de Amerikaanse economie zijn sterk verbeterd in 2014 en de Amerikaanse rentevoet is gedaald op 10 jaar. De obligatiemarkten zijn gebroken en reageren enkel op de beslissingen van de centrale banken. Verwacht wordt dat dat één of andere moment moet eindigen en de winsten van een groot aantal fondsen op enkele uren kunnen weggeveegd worden als de rentevoeten plots stijgen. Vandaag is niemand klaar voor een dergelijke situatie op de obligatiemarkten”.

3. Hoog rendement

“We hebben de volatiliteit van de laatste maanden benut om ons actiever op te stellen op de obligatiemarkten en specifiek op het hoog Amerikaans rendement waarvan de spreads weer tussen de 5 en 6% bedragen ten opzichte van de hoogste rentevoet op 10 jaar. We hebben ons geherpositioneerd op bepaalde energetische groepen die sommige specialisten risicovol vinden. We denken dat ze hun investeringen zullen verminderen en veel langer zullen overleven dan sommigen voorspellen.”

4. Venezuela

“De schuld van Venezuela is een aantrekkelijke factor. De Venezolaanse overheid wil de schuld verder terugbetalen en het land beschikt over zeer grote oliereserves. De sterke daling van de schuld van dat land was een buitenkans die we benut hebben, des te meer de invorderingsgraad in geval van probleem zeer hoog zou moeten zijn.” (FD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content