De lichte naschok van Jackson Hole

Janet Yellen © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen zijn met beperkt verlies aan de week begonnen. In een wereld waar renteverlagingen, nulrente en negatieve rente de norm zijn geworden, leidt elke hint naar een renteverhoging tot zenuwachtigheid op de markten.

De toegenomen kans dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, nog dit jaar de rente met 25 basispunten zal verhogen zet de Amerikaanse dollar op winst en de Europese aandelenmarkten op verlies.

De speech van Fed-voorzitter Janet Yellen tijdens de meeting van de centrale bankiers in Jackson Hole heeft weliswaar geen volledige klaarheid, maar wel meer duidelijkheid gebracht. Er werd al dagen reikhalzend naar de toespraak uitgekeken in de hoop op duidelijke hint over een renteverhoging. Yellen liet verstaan dat de argumenten voor een renteverhoging sterker zijn geworden, onder meer door de stijgende inflatie en de verbeterde arbeidsmarkt. Maar meer concreet werd Yellen zoals gebruikelijk niet.

De Amerikaanse dollar (+0,3%) verstevigde verder ten aanzien van de euro tot het hoogste peil van de afgelopen maand, nu op basis van de futures de kans op al een renteverhoging in september in één week tijd is verdubbeld van 22 naar 42 procent.

De bedrijfsresultaten van de kleinere en middelgrote Belgische ondernemingen blijven doorgaans meevallen. Ook Sioen (+4,9%) werd op de beurs beloond voor beter dan verwachte halfjaarcijfers. De omzet klom met 7 procent, waarvan 4 procent zonder overnames. Dit leidde tot een winststijging van 21 procent. Het management verwacht dat de gunstige tendens ook in de tweede jaarhelft doorzet. Midden deze zomer kwam Sioen in het nieuws met de grootste overname uit het bestaan van de onderneming. Sioen kocht toen Dimension-Polyant, de wereldmarktleider in zeildoeken.

De jaarresultaten van KBC Ancora (+2,2%), de beursgenoteerde holding boven de Belgische grootbank, lieten vreemd genoeg een verlies van 21 miljoen euro zien. KBC had enkele weken geleden nog erg sterke halfjaarresultaten bekendgemaakt. KBC Ancora moet echter op de eerste plaats van dividendinkomsten leven en over de periode van het afgelopen boekjaar (1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016) heeft KBC geen dividend uitgekeerd. Vandaar de rode cijfers. Dat zal niet meer het geval zijn vanaf het lopende boekjaar. KBC heeft voor november al een interim-dividend van 1 euro bruto per aandeel beloofd, wat KBC Ancora 77,5 miljoen euro inkomsten zal opleveren. Bovendien mag nog een slotdividend volgend jaar worden verwacht.

Dinsdag is het uitkijken naar de inflatiecijfers in België en Duitsland en de halfjaarresultaten van onder meer Ackermans & van Haaren, Bone Therapeutics, CFE en Spadel, naast een tussentijdse verklaring van Greenyard Foods omtrent het eerste kwartaal van boekjaar 2016-’17.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content