Danny Reweghs

‘De dreigende handelsoorlog tussen de VS en China is een zorgwekkende evolutie voor de groeilanden’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘De periode van outperformance voor de opkomende markten zou weleens achter de rug kunnen zijn.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

Is de Amerikaanse president Donald Trump het aan het verknoeien voor de opkomende landen? In de eerste paniekreactie tijdens de week na zijn verrassende verkiezingsoverwinning verloor de MSCI Emerging Markets-index 7 procent. Op dag één van zijn presidentschap onderstreepte hij dat hij het meende met het protectionisme (‘America first’) dat hij in zijn campagne herhaaldelijk had aangekondigd. Hij blies het TPP-handelsakkoord op.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is een zorgwekkende evolutie voor de opkomende markten

De paniekreactie was snel voorbij. Maar de voorbije weken en maanden laat Trump duidelijk merken dat het hem ook menens is zijn radicale verkiezingsprogramma uit te voeren voor de internationale handel. Hij lijkt er zelfs een handelsoorlog met China voor over te hebben. Dat is een zorgwekkende evolutie vanuit het standpunt van China en andere opkomende landen.

Na vele jaren van serieuze underperformance doen de opkomende markten het sinds het voorjaar van 2016 uitstekend, en veel beter dan de MSCI World-index. Zo maakte de tracker iShares MSCI Emerging Markets ETF (47,5 dollar, ticker EEM, notering op NYSE met ISIN-code US4642872349) de afgelopen twaalf maanden een sprong van maar liefst 22 procent, of bijna dubbel zoveel als de MSCI World-index (wereldindex, +11,5 %). Maar sinds begin 2018 is er wel een lichte achterstand.

Massale toestroom

Ook nog begin 2018 zagen we een stevige nettotoestroom van kapitaal richting fondsen die beleggen in de opkomende landen. De argumenten zijn dat de opkomende landen grote stappen vooruit hebben gezet in de beteugeling van de inflatie, broodnodige economische en politieke hervormingen hebben doorgevoerd, hun lopende rekeningen hebben versterkt en dat hun valutareserves zijn toegenomen. Daarnaast spelen uiteraard de verbeterde vooruitzichten voor de wereldeconomie een rol.

Daar kunnen we weinig tegen inbrengen, maar na de klim met afgerond 75 procent sinds de bodem ruim twee jaar geleden, zijn we toch voorzichtiger geworden. De periode van outperformance zou weleens achter de rug kunnen zijn. Daar zijn verscheidene argumenten voor:

· Ommekeer van het sentiment: een diep pessimisme bij beleggers en analisten heeft plaats gemaakt voor een doorgedreven optimisme.

· De onderwaardering is grotendeels verdwenen: bijna twee jaar geleden waren de opkomende markten een hoop groter dan de westerse beurzen, maar intussen is die achterstand danig verkleind, met een gemiddelde verwachte koers-winstverhouding van bijna 17 voor 2018 tegenover 18 voor de MSCI World-index.

· Technisch beeld begint te verzwakken: er is zeker nog niet onmiddellijk reden tot paniek, maar we zien toch meer en meer signalen van topvorming. Het technische beeld voor de opkomende markten verzwakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content