Dag van de Tips: ‘Ik zit al lang in het buitenland met mijn beleggingen’

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het gespreksonderwerp op de Dag van de Tips was, weinig verrassend, de nieuwe taks op effectenrekeningen. Een duizendtal beleggers zakte af naar Flanders Expo in Gent voor het jaarlijkse evenement van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). Velen onder hen zaten met vragen over aandelen op naam, die niet onderworpen zijn aan de taks.

VFB-voorzitter Sven Sterckx zet de toon in zijn openingsspeech. “Schaf die taks toch af. Het zijn succesvolle middenstanders die de taks zullen betalen. Neem een voorbeeld aan Nederland. Daar worden mensen aangemoedigd te beleggen en te ondernemen. Hier heerst afgunst op iedereen die succesvol is.”

De ene belegger is er al meer mee bezig dan de andere. “Ik zit met mijn beleggingen al lang in het buitenland”, vertrouwt een heerschap ons toe. “Mijn beleggingsportefeuille zit in mijn vennootschap. En zo moeilijk is het niet om je vennootschap naar het buitenland te verhuizen. Die lawine aan belastingen voor beleggers raakt mij dus niet echt. Maar het valt mij wel op dat het huurrendement van vastgoed telkens met rust wordt gelaten en de opbrengst van aandelen telkens geviseerd wordt.”

Een kranige zeventiger geeft toe dat hij wel 0,15 procent taks op zijn hele beleggingsportefeuille zal moeten betalen. “Ik moet nog verzinnen hoe ik die duizenden euro’s kan verdienen, om die taks te kunnen betalen. Maar laat ons wel wezen: ze kunnen het geld alleen gaan halen waar het zit”, voegt hij er laconiek aan toe. De man vertelt er ook bij hoe hij zijn hele leven hard gewerkt heeft en zuinig geleefd heeft. “Ik heb altijd dubbel zoveel uren geklopt als andere mensen.”

Aandelen op naam

De meeste beleggers komen voor de beleggingstips die de analisten van beleggingsbladen en de adviseurs van de banken lossen of om bedrijfsleiders het verhaal van hun bedrijf te horen vertellen. Tussen alle presentaties door is er ook tijd om tussen de stands van de aanwezige bedrijven te struinen. De standhouders merken één rode draad op: vragen over aandelen op naam.

Er is een aantal Franse bedrijven aanwezig op de Dag van de Tips, zoals Engie en L’Oreal, die hun aandeelhouders aanmoedigen hun aandelen bij het bedrijf te registreren. Bij de Franse nutsgroep Engie ligt een flyer in de stand, die uitlegt dat aandeelhouders 10 procent meer dividend krijgen als ze hun aandelen op naam zetten en minstens twee jaar bijhouden. “Wij vinden het fijn om onze aandeelhouders te kennen en om rechtstreeks met hen te kunnen communiceren”, klinkt het bij de stand van Engie. De Franse wet bepaalt dat enkel nominatieve aandelen recht kunnen geven op zo’n bonusdividend voor trouwe aandeelhouders. Het cosmeticabedrijf L’Oreal heeft de stand naast die van Engie. Op het moment dat we er passeren is de stand al opgeruimd en ligt er enkel nog een stapel formulieren voor nieuwe of bestaande aandeelhouders die zich willen laten registreren in het aandeelhoudersregister.

Bij Belgische bedrijven wordt de omzetting naar nominatieve aandelen niet actief gepromoot. Bij de verzekeringsholding Ageas, die een van de grootste stands had, kwam wel de ene na de andere belegger vragen stellen over het omzetten van aandelen. “We krijgen er al vragen over sinds er sprake is van een taks op effectenrekeningen. Maar we raden beleggers aan op zijn minst te wachten op de definitieve wetteksten om zeker te zijn dat aandelen op naam niet aan die taks onderworpen zijn”, zegt een investor relations. Bij Ageas zijn al duizenden aandeelhouders ingeschreven in het register en zijn al een of twee mensen voltijds bezig met het beheer van dat register. Als de aandeelhouders massaal hun aandelen op naam zouden zetten, dan komt daar voor Ageas organisatorisch wel een en ander bij kijken. Ageas rekent geen bewaarkosten aan, zoals sommige banken wel doen. Maar wanneer u een deel van uw aandelen wilt verkopen, dan moet u dat laten weten aan het bedrijf en dan kan het wel enkele dagen duren vooraleer uw aandelen verkocht zijn. Het is een omslachtige procedure.

De enige bedrijven die de vragen over de omzetting van aandelen aan toonder op een effectenrekening naar aandelen op naam in het aandeelhoudersregister bespaard blijven, zijn de talrijk aanwezige biotechnologie-aandelen. Het zijn typisch aandelen die je snel wil kunnen kopen en verkopen en dat lukt niet met aandelen op naam.

Ook op de stand van de onlinebroker BinckBank sijpelen tal van vragen over het omzetten van aandelen op naam binnen. “Normaal bieden wij die dienst niet aan”, zegt een jonge medewerker van BinckBank. “Maar we zijn er nu toch mee begonnen, omdat er zeer veel vraag naar was de voorbije maanden. We zijn het wel nog een beetje aan het uitzoeken en we raden het niet aan aan beleggers.”

Oudere beleggers kennen aandelen op naam nog wel goed, maar jonge beleggers vaak niet. Het kost niet alleen geld om aandelen op naam te zetten, reken op 50 euro per lijn, maar het is ook moeilijker om het overzicht over uw portefeuille te houden en om transacties te doen met aandelen op naam. Om u geld uit te sparen moet u het voorlopig niet doen. De taks bedraagt 0,15 procent, ofwel 750 euro op een beleggingsportefeuille van 500.000 euro. Als die portefeuille uit meer dan 15 aandelen bestaat, dan zal het omzetten van aandelen op uw effectenrekening naar nominatieve aandelen alleen u al meer kosten dan de taks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content