Chinese zorgen op Europese aandelenmarkten

© REUTERS

Een verkoopgolf op de Chinese aandelenmarkten liet vandaag ook zijn sporen na in Europa. De Chinese Shanghai-index eindigde meer dan 5 procent lager nadat bekendgeraakt was dat de Chinese industriële winsten krimpen en dat de Chinese overheid een onderzoek is gestart naar een aantal grote Chinese beurshandelaars. De publicatie van beter dan verwachte Europese vertrouwensindicatoren leek het tij te kunnen keren, maar na de opening van Wall Street smolten de winsten weg.

De Bel20-index eindigde de dag stabiel. De sterkste daler in de index was Delta Lloyd (-4,93%). De Nederlandse verzekeraar NN Group liet weten voorlopig niet geïnteresseerd te zijn in een overname van zijn Belgisch-Nederlandse sectorgenoot. KBC (+2,56%) eindigde tegen de trend in op forse winst nadat de bankgroep bekendgemaakte had een deel van de resterende Vlaamse staatssteun te willen terugbetalen. Een opvallende daler op de brede markt is Fagron na een advies- en koersdoelverlaging van KBC Securities. Het advies gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’, terwijl het koersdoel fors wordt verlaagd van 26 naar 17 euro. De betrokken analist verwijst naar het uitblijven van overnamebelangstelling voor het bedrijf en de onzekere toestand op de belangrijke Amerikaanse markt.

KBC (+2,56%) heeft een aanvraag ingediend bij de Europese Centrale Bank (ECB) om een belangrijk deel van de resterende Vlaamse overheidssteun tegen eind dit jaar terug te betalen. De bankgroep deed dat nadat duidelijk was geworden dat haar kapitaalbuffer ruim voldoet aan de minimumnorm van de ECB. Die eist een kernkapitaalratio van minimum 9,75 procent van de risicogewogen activa. De Nationale Bank van België eist daarbovenop nog een extra kapitaalbuffer van 0,5 procent voor 2016. Eind september bedroeg de kernkapitaalratio van KBC 17,2 procent, ruim boven het totale wettelijk vereiste minimum van 10,25 procent. Het wegvallen van de onzekerheid over de kapitaalbuffer laat KBC nu toe de resterende staatssteun geheel of gedeeltelijk terug te betalen. Tijdens de bankencrisis kreeg de groep in totaal 7 miljard euro staatssteun, de helft van de federale overheid, de rest van Vlaanderen. De federale staatssteun is al volledig terugbetaald, inclusief een boete van 525 miljoen euro. Van de Vlaamse steun werd tot nog toe 1,5 miljard euro terugbetaald plus 750 miljoen euro boete. Indien de resterende 2 miljard euro volledig wordt terugbetaald, kan de Vlaamse overheid rekenen op een extra vergoeding van 1 miljard euro.

CMB (+0,25%) verdwijnt op 21 december definitief van de beurs. Daarmee komt een einde aan het 104-jarige bestaan van de Compagnie Maritime Belge op de Beurs van Brussel. Grootaandeelhouder Marc Saverys lanceerde begin september een overnamebod van 16,20 euro per aandeel van de drogebulkrederij. Na afloop van het heropende overnamebod heeft Saverys bijna 96 procent van de aandelen in handen, wat hem toelaat de resterende aandeelhouders uit te roken. Zij kunnen van 1 tot 21 december nog ingaan op een vereenvoudigd uitkoopbod van 16,20 euro per aandeel. Na 21 december kunnen aandeelhouders hun stukken voor dezelfde prijs aanbieden bij de Deposito- en Consignatiekas, en dat gedurende dertig jaar. Saverys besloot CMB van de beurs te halen omdat de beursnotering en de beperkte verhandelbaarheid naar eigen zeggen een rem waren geworden op de groei van de rederij.

RealDolmen (+0,10%) profiteerde van een advies- en koersdoelverhoging van KBC Securities na beter dan verwachte halfjaarcijfers. De IT-dienstengroep sloot de eerste jaarhelft af met een omzet van 103,7 miljoen euro, wat bijna een procent meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee heeft RealDolmen een matig eerste kwartaal – met een omzetdaling van 4 procent – goedgemaakt. De sterker dan verwachte prestatie is te danken aan de afdeling software & diensten, wat ook de meest rendabele is van de groep. De bedrijfswinstmarge (ebit) verbeterde in de eerste jaarhelft van 1,4 naar 4,1 procent. De nettowinst klokte af op 4,2 miljoen euro of 0,79 euro per aandeel, tegenover een verlies van 2,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. KBC Securities verhoogde na de bekendmaking van de cijfers zijn advies van ‘opbouwen’ naar ‘kopen’ en zijn koersdoel van 20 naar 22 euro.

Maandag

worden de Duitse kleinhandelsverkopen van oktober en inflatiecijfers van november bekendgemaakt. Op het bedrijfsresultatenfront blijft het bijzonder kalm. De vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management publiceert zijn jaarresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content