China duwt beurzen lager

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Oktober maakt zijn reputatie als woelige en zelfs gevaarlijke beursmaand waar.

De voorbije dagen en weken waren al niet denderend en vandaag was een ronduit zwakke dag, met gemiddelde verliezen van 1,5 procent op de Europese aandelenmarkten. De aanleiding waren slechte cijfers voor de Chinese handelsbalans. Dat doet na een zwakke jaarstart de vrees weer oplaaien dat de Chinese economie nog niet gestabiliseerd is en het zet de Chinese yuan verder onder druk. De Chinese munt zakte dan ook naar het laagste peil ten aanzien van de dollar in meer dan vijf jaar.

De Europese gigant in consumptiegoederen Unilever (-3,0%) moest de laagste omzetgroei van de jongste jaren bekendmaken voor het derde kwartaal. De producent van onder meer Becel, Lipton, Hellmann en Persil voerde de grootste prijsstijgingen in vier jaar door (+3,6%). Daardoor haakte de prijsbewuste consument af en liepen de verkochte volumes met 0,4 procent terug, het op een na zwakste kwartaalcijfer voor Unilever sinds 2008. Daar kwam een dispuut met de grootste Britse retailer Tesco bovenop. Als een reactie op de brexit wil Unilever de prijzen van sommige producten _ onder meer de typisch Britse kruidenpasta Marmite, die aan de overkant van het Kanaal razend populair is als broodbeleg _ met 10 procent optrekken. Dat vindt Tesco onaanvaardbaar en daarom wil het de Unilever-producten boycotten in zijn winkels.

Een onaangename verrassing was er op de Amsterdamse beurs. TomTom (-7,3%) pakte uit met een omzetwaarschuwing. De resultaten komen eraan op 21 oktober, maar nu al waarschuwt het bedrijf dat de omzet in de buurt van 980 miljoen euro zal uitkomen, terwijl eerder op 1,05 miljard euro werd gemikt. De verkopen van de draagbare navigatietoestellen voor in wagens zijn nog meer dan verwacht afgenomen. De winstverwachting blijft wel overeind.

Een gemengd resultatenbeeld kregen we bij de tweede grootste Franse distributieketen, Casino Guichard (-2,4%). De omzetcijfers op groepsniveau lagen iets boven de verwachtingen, maar die in Frankrijk bleven er duidelijk onder. Gelukkig waren de internationale verkoopcijfers een stuk beter. Vooral Latijns-Amerika stak erbovenuit met een vergelijkbare omzetgroei van 8,2 procent, tegenover een gemiddelde verwachting van 6,3 procent. De verwachtingen voor het volledige boekjaar blijven ongewijzigd.

Veruit de grootste stijger op de Brusselse beurs vandaag is de kleine holding Sapec (+22,3%). De stijging kwam nadat het aandeel gisteren tijdelijk was geschorst. De groep actief in landbouw op het Iberische schiereiland en in hernieuwbare energie in Noord-Amerika heeft bekengemaakt dat ze de investeringsbank Lazard Madrid de opdracht heeft gegeven een koper te zoeken voor de afdelingen bescherming en voeding van planten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content