Bitcoin challenge: nu al spijt van onze investering

© REUTERS
Gilles Quoistiaux journalist bij Trends-Tendances.

Onze doelstelling om onze inleg te verdubbelen in drie maanden tijd lijkt elke dag een beetje minder haalbaar.

Eind vorig jaar stond de bitcoin nog in vuur en vlam. De val die de munt aan het begin van 2018 ondergaat, is bijzonder brutaal. De schade in onze virtuele portefeuille smaakt bitter.

Maar we geven ons nog niet gewonnen. Het herstel komt uiteindelijk wel, zeggen de optimisten. In afwachting van een verlengde koopjesperiode, gaan we nog wat winkelen. Tot nu toe hadden we 1800 euro van ons kapitaal van 5000 euro geïnvesteerd. We beslissen nog eens 2200 euro te stoppen in de zogenoemde meest solide virtuele munten: de bitcoin, de ether en de litecoin.

Op het moment van onze aankoop is de bitcoin al onder 9000 euro gezakt. We kopen een deel op Coinbase, een gebruiksvriendelijk platform dat ons begint te irriteren door de hoge transactiekosten. Voor een aankoop van 600 euro aan ether, betalen we 5 euro transactiekosten. Coinbase doet goede zaken: in 2017 heeft het platform een omzet van 1 miljard euro gedraaid. En 2018 is ook goed begonnen, met de ongeziene stroom van nieuwe gebruikers sinds eind vorig jaar.

Kraken is een ander bekend platform in de wereld van de cryptomunten. Het heeft een minder goede reputatie in betrouwbaarheid. Verschillende beleggers vertrouwen ons toe dat het platform durft te haperen. Kraken is soms dagen onbereikbaar. De transactiekosten zijn wel veel minder hoog. Voor onze eerste bitcoinaankoop via Kraken bedragen de kosten zelfs 0 euro. Het platform wil zich met kortingen excuseren bij zijn klanten voor de bugs die in januari herhaaldelijk de handel verstoorden.

Zoeken naar verklaringen

De dagen die volgden op onze nieuwe investeringen, bleven de koersen naar beneden donderen. Op de gespecialiseerde fora zoekt men verklaringen.

Het zou de fout zijn van de grootste cyberaanval ooit geregistreerd in de wereld van de cryptomunten. Twee weken geleden is voor 426 miljoen euro NEM gestolen van het Japanse platform Coincheck. Of het zou de schuld zijn van Facebook, dat publiciteit met een link naar de bitcoin heeft verboden. Of van de Indiase autoriteiten die hun spierballen laten rollen om te vermijden dat de bitcoin opgang maakt in het land.

Hoe dan ook, de markten zijn in paniek. Geen enkele virtuele munt blijft gespaard. De bitcoin trekt alle andere munten mee in zijn zog. Een groot aantal beleggers wil verkopen, zelfs tegen lage prijzen, om te vermijden dat ze alles verliezen. Het zijn paniekverkopen. Zelfs Bernard, de leider van de WhatsApp-groep Rich Motherfuckers, die onze eerste gids was in de wereld van de bitcoin, wil het zinkende schip verlaten. Als dat zo doorgaat, zullen wij ons nog helemaal alleen op de cryptoplaneet bevinden.

Bitcoin challenge: nu al spijt van onze investering

Dit artikel is het vierde in de reeks ‘Bitcoin challenge’, waarbij we verslag uitbrengen over onze investering in virtuele munten.

Lees ook:

Bitcoin challenge: ‘Wij investeren 5000 euro in virtuele munten’

Bitcoin challenge: opkrabbelen na de crash

Bitcoin challenge: we beschermen onze virtuele portefeuille tegen hackers

We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. We benadrukken dat we met deze artikels geen beleggingsadvies willen geven. Cryptomunten zijn risicovolle beleggingen, waarmee beleggers al hun geld kunnen verliezen.

Partner Content