Bitcoin Challenge: een slecht moment om te stoppen

© LIgorko (iStock)
Gilles Quoistiaux journalist bij Trends-Tendances.

De bitcoin is in enkele dagen met bijna 20 procent gestegen. Daarom zijn we niet gehaast met het verkopen van onze posities en doen we zelfs nog een laatste gokje.

De drie maanden van de Bitcoin Challenge zijn verstreken. We kochten midden januari voor iets meer dan 11 euro 0,27 procent van een bitcoin. Het was onze eerst stap in de wereld van de cryptomunten. De daaropvolgende drie maanden kochten we nog geregeld bitcoins bij, tegen lagere prijzen. Al onze investeringen in bitcoin zijn nu ongeveer 1142 euro waard, goed voor een papieren verlies van 13 procent. Dankzij de koersexplosie van 12 april valt de schade nog mee.

We merkten de afgelopen maanden wel vaker dat de bitcoin een trendsetter is, die de richting voor zowat alle digitale munten dicteert. Oorspronkelijk wilden we alle andere alternatieve munten die we de voorbije drie maanden kochten, eerst omzetten naar bitcoin en vervolgens naar oude, vertrouwde euro’s. Maar verschillende meer doorgewinterde beleggers in cryptomunten raden ons aan er voorlopig niet aan te raken. In een stijgende markt zouden de alternatieve munten nog meer kunnen stijgen dan de bitcoin.

Van de 5000 euro die we investeerden in cryptomunten, zijn we op papier meer dan 1000 euro kwijt

We besluiten zelfs een deel van onze oorlogskas in bitcoin vlug om te zetten in een beloftevolle munt, in de hoop dat we op de valreep nog een grote slag slaan. Nadat we een tip kregen via de WhatsApp-groep Blockchain Talks laten we ons oog vallen op de IOTA, een van de belangrijkste tien virtuele munten volgens de gespecialiseerde website Coinmarketcap. Er staat wel bij DYOR (Do Your Own Research), een acroniem om aan te duiden dat we zelf ons huiswerk moeten maken. Maar we hebben geen tijd meer om onderzoek te doen. We ruilen voor ongeveer 300 euro bitcoin in voor IOTA.

Van de 5000 euro die we investeerden in cryptomunten, zijn we op papier meer dan 1000 euro kwijt. Enkel voor de cryptomunten die we de voorbije 2,5 week kochten, AirSwap en IOTA, kunnen we uitpakken met winst. We zien op de sociale media wel weer allerlei technische analyses opduiken en grafieken met candlesticks, die moeten bewijzen dat de trends is gekeerd. Het enthousiasme onder de cryptobeleggers is weergekeerd.

We startten achteraf bekeken op ongeveer het slechtst denkbare moment met de Bitcoin Challenge. En we vrezen nu dat we echt op het allerslechtste moment, aan de vooravond van een potentiële stierenmarkt in cryptomunten, al onze posities moeten verkopen omdat de uitdaging aan zijn einde is gekomen.

Maar er zit niks anders op en er rest ons de komende dagen het lastige karwei alle virtuele munten in onze portefeuille te verkopen. De papieren verliezen zullen zich op dat moment manifesteren als echte verliezen. We maken volgende week de finale afrekening en brengen u op 3 mei verslag uit van de afwikkeling van onze positie.

Portefeuille (op 16/04)

Waarde (in euro)Winst/Verlies
AirSwap373,2474%
IOTA350,5214%
ICON Project147,81-2%
Bitcoin1142,08-13%
Ripple127,19-17%
Litecoin544,51-23%
Stellar117,62-24%
Enjin111,11-25%
NEO182,04-41%
Ethereum567,2-45%
NEM61,76-66%
Totaal3725,08-25%

Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘Bitcoin challenge‘, waarbij we verslag uitbrengen van onze investering in virtuele munten.

We houden u verder op de hoogte van de evolutie van onze virtuele portefeuille. We benadrukken dat we met deze artikels geen beleggingsadvies willen geven. Cryptomunten zijn risicovolle beleggingen, waarmee beleggers al hun geld kunnen verliezen.

Partner Content