Biocartis heeft voldoende geld op zak

© Emy Elleboog
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Biocartis heeft zonet laten weten dat inschrijvingen voor beleggers op de beursintroductie vervroegd zijn afgesloten. De specialist in diagnostiek, is het vijfde Belgische biotechnologiebedrijf in twee jaar dat naar de beurs trekt. In Brussel is het voorlopig nog even wachten op beursintroducties die een breder publiek kunnen aanspreken.

De biotechnologiesector is de hofleverancier van de beursintroducties in ons land. De sector was sinds de zomer van 2013 goed voor maar liefst vier van de acht beursgangen in Brussel. Daarvoor was er drie jaar lang geen nieuwe naam bij gekomen op het Brusselse koersenbord. Movetis, alweer een biotechnologiebedrijf, tekende in december 2009 voor de laatste beursgang voor de markt voor drie jaar dichtslibde.

Koen Hoffman, de topman van KBC Securities, die bij de meeste beursintroducties betrokken was legt uit hoe dat komt. “Biotechnologiebedrijven zijn groeibedrijven: ze hebben altijd nood aan kapitaal. Bovendien hebben we hier een interessant kader voor biotechnologiebedrijven met veel gespecialiseerde investeerders. Het is dan ook normaal dat biotechnologiebedrijven het lijstje met nieuwe namen op de beurs domineren.” Maar beleggen in biotechnologiebedrijven houdt ook meer risico’s in en is daarom niet voor iedereen weggelegd.

De inschrijvingsperiode voor Biocartis, een specialist in diagnostiek, liep normaal tot 29 april. Het bedrijf liet echter weten dat de inschrijvingen om 16 uur donderdag werden afgesloten. Oorspronkelijk was de prijsvork voor de beursintroductie vastgelegd op 10 à 11,5 euro per aandeel, maar enkele dagen geleden liet het bedrijf uit Mechelen weten dat het de bovenkant van de vork – 11,5 euro – wordt. Het is uitzonderlijk dat u als kleine beleggers de exacte prijs weet voor een beursintroductie. Dit was een eerste indicatie van het succes van de beursgang.

Biocartis heeft voldoende geld op zak

Het bedrijf heeft een mini-labo genaamd Idylla ontwikkeld dat voorlopig een beperkt aantal diagnostische testen sneller en goedkoper kan uitvoeren dan andere systemen. De helft van de opbrengst van de beursgang, geschat op om en bij 100 miljoen euro zal dienen om bijkomende testen te ontwikkelen die Ydilla kan uitvoeren. “Het zal gemakkelijker zijn om het toestel te verkopen, naargelang er meer testen mee kunnen gebeuren”, reageert Rudi Van den Eynde, beheerder van een gespecialiseerd fonds van Candriam.

Intekenen of niet?

Het beleggingsblad Inside Beleggen verwachtte vooraf een succesvolle beursgang, “gezien het zeer goede beursklimaat en de sterke reputatie van het management, het bedrijf en de aandeelhouders”. De analisten van Inside raadden beleggers wel aan geen grote positie te nemen, omdat het om een jong biotechbedrijf gaat met bovengemiddelde risico’s.

Het concurrerende blad De Belegger zag in de vernauwing van de prijsvork “een indicatie dat de vraag naar de aandelen groot is”. “Risicobewuste beleggers mogen beperkt intekenen. We raden het niet aan voor beginnende beleggers”, zei het beursblad. “Positief is dat het gaat om de plaatsing van nieuwe aandelen. De bestaande aandeelhouders passeren niet meteen langs de kassa. Meer nog, ze engageren zich om voor 21,5 miljoen euro in te tekenen op de beursgang.”

Er zit overigens nog een andere beursintroductie in de VS van een Belgische biotechnologiebedrijf aan te komen. Galapagos registreerde zich vorige week voor een tweede notering op Nasdaq. Het biotechnologiebedrijf maakte twee dagen eerder voor het artritismiddel filgotinib veelbelovende resultaten bekend van 12 weken onderzoek in fase II. Beleggers zaten al een tijdje op dat nieuws te wachten. Het bedrijf uit Mechelen wil van het positieve momentum gebruik maken om Amerikaanse beleggers warm te maken voor een investering.

Lees het volledige dossier over de beursintroductie van Biocartis en andere introducties in het magazine Trends dat vandaag in de winkelrekken ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content