Beurzen in goeden doen

© reuters

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is er opnieuw in geslaagd de aandelenmarkten te sturen.

De aandelenmarkten gingen hoger, nadat de Fed-voorzitter gisteren had laten weten dat een renteverhoging nog altijd mogelijk is dit jaar. In Europa liepen de winsten tijdens de dag op tot boven 3 procent. De Bel-20-index eindigde met een winst van 2,44 procent. Op Bekaert (-0,02%) na, sloten alle indexleden met winst af. De sterkste stijgers in de index waren Delta Lloyd (+5,6%) en Ackermans & van Haaren (+3,5%).

Umicore (+3,2%) profiteerde van het nieuws dat twee Belgische holdings gretig aandelen van de materialengroep hebben ingeslagen. Bois Sauvage kocht 2 miljoen aandelen bij en verhoogde zijn belang tot bijna 4 procent. Het belang in Umicore weegt zo evenveel in de portefeuille van Bois Sauvage als de belangen in Recticel en Berenberg Bank. Daarnaast kocht ook GBL aandelen bij van Umicore. Het belang van de holding van Albert Frère is opgelopen tot net geen 15 procent. Daarmee is GBL op afstand de belangrijkste aandeelhouder van Umicore.

Galapagos (-18,7%) donderde omlaag na slecht nieuws over zijn reumamiddel filgotinib. Onderzoekpartner AbbVie heeft beslist geen licentie te nemen op filgotinib, maar om zijn eigen reumamiddel ABT-494 verder te ontwikkelen. Op die manier grijpt Galapagos naast een licentiebetaling van 200 miljoen dollar. Filgotinib is het verst gevorderde geneesmiddel in de portefeuille van de Mechelse biotechnologiespeler. Het aandeel was de voorbije maanden sterk gestegen op basis van de verwachting dat AbbVie wel een licentie zou nemen of Galapagos zelfs zou overnemen. Het is nu aan Galapagos om ofwel filgotinib zelf verder te ontwikkelen of om een nieuwe partner te vinden. Na de beursgang op Nasdaq zit het biotechbedrijf op een kaspositie van 400 miljoen dollar.

Nike (+7,3% bij opening) kwam met ijzersterke kwartaalresultaten. ‘s Werelds grootste producent van sportkledij boekte in zijn eerste kwartaal 5 procent meer omzet. Nike profiteert onder meer van de grotere focus op sportkledij voor vrouwen en van de onlineverkoop. Dankzij prijsverhogingen en kostenbesparingen steeg de nettowinst met 23 procent tot 1,18 miljard dollar. Nike klopte met deze cijfers ruimschoots de verwachtingen van analisten en zit ook voor de komende kwartalen op koers. De wereldwijde toekomstige orders stegen met 17 procent, gedragen door hoger dan verwachte orders uit Europa, Japan, China en de groeilanden. Nike lijkt voorlopig immuun voor de groeivertraging in China: de orders stegen er met 27 procent, twee keer zoveel als verwacht door analisten. Beleggers stuurden het aandeel naar een nieuwe recordkoers.

Maandag krijgen we statistieken over de Amerikaanse economie geserveerd, waaronder de evolutie van het inkomen en de uitgaven van de gezinnen en de huizenverkopen. Enkele Amerikaanse ondernemingen, waaronder Cal-Maine Foods, komen met kwartaalresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content