Danny Reweghs

Beursthema’s voor rest van 2017

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De zomervakantie komt eraan. Tijd om de beursthema’s die de rest van het jaar zouden kunnen kleuren of zelfs domineren op een rij te zetten.

Comeback van de votaliteit

De volatiliteit op de westerse beurzen is in de loop van de eerste zes maanden gezakt naar het laagste peil in meerdere decennia. Beleggers schatten in dat alles onder controle is met een verbeterde economische toestand en centrale banken die de markten blijven ondersteunen. Ze voelen zich comfortabel en schatten het risico op een zware terugval laag in.

We zien toch heel wat aanwijzingen dat die volatiliteit de komende weken en maanden weer zal toenemen. We verwachten niet meteen extreme zenuwachtigheid, maar toch enkele serieuze pieken.

Eerst beurscorrectie en dan herstel

We zien al aan het einde van het eerste semester dat de aandelenmarkten het moeilijker beginnen te krijgen om hun fraaie opgaande tendens aan te houden. De verbeterde economische vooruitzichten met sterkere bedrijfsresultaten werden in Europa aangevuld met voor de markten gunstige verkiezingsuitslagen, waarbij noch in Nederland, noch in Frankrijk het populisme zegevierde.

Aandelen zijn daardoor op indexniveau niet meer echt aantrekkelijk geprijsd, vooral de groeiwaarden zijn duur geworden. Een gezonde, tussentijdse correctie dringt zich op en zoals we de jongste weken al een aantal keren hebben aangegeven, verwachten we die in de loop van de zomer of het najaar. Oktober en november kunnen weleens nieuwe koopopportuniteiten opleveren.

Herstelkansen voor olie-en goudaandelen

De evolutie van de olieprijs was voor ons de grootste – onaangename verrassing – van het eerste semester. Maar nog niet alles is verloren. We verwachten in het tweede halfjaar een herstellende olieprijs richting 50 à 55 dollar per vat.

De goudprijs heeft een redelijke eerste jaarhelft achter de rug, maar we verwachten dat het gele metaal meer zal (uit)blinken in een omgeving van meer onzekerheid en zenuwachtigheid dan in de eerste zes maanden.

Centrale Banken bekennen kleur

Eind vorige maand reageerden de markten al op opmerkingen van de ECB-voorzitter Mario Draghi die de markten meer en meer ervan overtuigd doen geraken dat we in de loop van het najaar, mogelijks al in september, de aankondiging van de ‘tapering’ krijgen, het afbouwen van de kwantitatieve versoepeling van 60 miljard euro aankopen obligaties per maand.

Aan de andere kant is de hamvraag of de Federal Reserve nog een derde renteverhoging doorvoert dit jaar gezien de verzwakkende Amerikaanse economie. Uitkijken wat de impact op de verhouding tussen de euro en de dollar zal zijn. Die ratio schommelt al ruim twee jaar tussen 1,05 en 1,15 dollar voor 1 euro. Krijgen we in het najaar een uitbraak?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content