‘Belegging in een postbedrijf is a priori geen aanrader’

De beursgang van bpost is niet zonder risico’s. In Nederland verloor de post 30 procent van haar beurswaarde. ‘Een belegging in een postbedrijf is à priori geen aanrader,’ zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.

Vier vragen over de beursgang van bpost aan MoneyTalkdirecteur Danny Reweghs. Waarom gaat bpost net nu, in een slecht economisch klimaat, naar de beurs? Danny Reweghs: Over de beursgang van Bpost wordt al meerdere jaren gepraat. In 2005 werden het Britse investeringsfonds CVC Capital en de Deense post aandeelhouder bij Bpost. CVC kocht in 2009 de Deense post uit en bezit 50% min één aandeel. De rest (50% plus één aandeel) is en blijft in handen van de Belgische Staat. Maar typisch aan private equity-spelers is dat ze voor een aantal jaren zich engageren. Ze stappen in, voeren de nodige herstructureringen door en proberen dan met een meerwaarde te verkopen. CVC zit nu al 8 jaar in Bpost en dat is eigenlijk al een lange periode. Dus van hen uit is de druk groot om te kunnen ‘cashen’.

Kan je beleggers vandaag al aanraden of afraden om het aandeel van bpost te kopen?

Danny Reweghs: Veel zal natuurlijk afhangen van de exacte modaliteiten en vooral de introductieprijs. Die is vandaag nog niet bekend. Vandaag is enkel officieel aangekondigd dat de beursgang er weldra komt. Het is in elk geval geen ‘kleine’ introductie. Het gaat om een bedrijf met 26.000 medewerkers en afhankelijk van de prijs zal het toch ergens rond de 6de grootste introductie ooit op Euronext Brussel gaan en de eerste belangwekkende in meer dan 3 jaar.

Buitenlandse voorbeelden geven echter aan dat introducties van nationale postbedrijven doorgaans geen succes zijn. De beursevolutie van PostNL bijvoorbeeld is ronduit dramatisch. Het voorbije jaar alleen is de koers met meer dan 30% teruggevallen. Door de verregaande digitalisering van de maatschappij is dit een structureel dalende business, waar het geen evidentie is om die business rendabel te maken en te houden.

De waardering zal dus zeer redelijk moeten zijn, anders hypothekeert dat zeker de kansen om er een rendabele belegging van te maken. A priori is een belegging in een postbedrijf dus geen aanrader.

Zal de beursgang een invloed hebben op de dienstverlening van de post?

Danny Reweghs: De beursgang zal toch enige invloed hebben in de zin dat de druk van de beurs om resultaten te halen het management er zal toe aanzetten om weinig of onrendabele activiteiten sneller af te bouwen of te stoppen dan wanneer het nog om een niet-beursgenoteerde onderneming ging. Dat kan met de Belgische Staat als referentie-aandeelhouder nog regelmatig aanleiding geven tot pittige discussies op de raden van bestuur.

De laatste grote beursintroductie op de Brusselse beurs was die van biofarmabedrijf Movetis in december 2009. Hoe komt het dat er zo weinig grote bedrijven in ons land naar de beurs gaan?

Danny Reweghs: De beurs heeft veel van zijn glans verloren. De interesse is een pak minder door de zwakke beursprestaties van de voorbije 10 jaar met twee enorm zware beurscrisissen. Ondanks het herstel van de jongste jaren staat de BEL20 nog steeds 40% onder de historische piek en zelfs lager dan het niveau in 1998.

We zien dan ook eerder de tegenovergestelde beweging: bedrijven willen weg van de beurs omdat ze zich niet correct gewaardeerd voelen, de kosten en verplichtingen beu zijn en vooral door de lage rente via obligaties veel gemakkelijker en goedkoper hun investeringen kunnen financieren. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content