Beleggers vieren voorsprong Macron

© REUTERS
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“Nog even het slot van de beursdag afwachten, maar er zijn steeds meer redenen om positief te zijn over Europese aandelen”, zegt Frank Vranken (Puilaetco Dewaay) over de euforie op de beurzen na de eerste ronde van presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Emmanuel Macron (En Marche!) haalde 23,5 procent van de stemmen in de eerste ronde van de Franse verkiezingen en laat Marine Le Pen (Front National) nipt achter zich. Macron stelt een verlaging van de vennootschapsbelasting in het vooruitzicht en besparingen op het overheidsapparaat. Hij is ook de meest pro-Europese kandidaat. Al die zaken maakten van hem de grote favoriet van beleggers. Die zijn dan ook opgelucht dat Macron de tweede ronde haalt, wat ook voorspeld was, en dat hij voorop ligt in de peilingen voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

We zien de beurzen vandaag stevig hoger gaan, de euro versterken en de risicopremie voor Franse staatsobligaties wegslinken. We vroegen aan Frank Vranken, hoofdstrateeg van de private bank Puilaetco Dewaay, wat meer duiding. Vranken had wel verwacht dat de beurzen hoger zouden gaan bij een positieve verkiezingsuitslag, maar hij is toch enigszins verrast door de sterke stijging van vandaag. Van de stijging van de euro daarentegen had hij iets meer verwacht.

De Bel-20 gaat ongeveer 3 procent hoger. De EuroStoxx50 zelfs 4 procent. Hoe komt het dat beleggers zo euforisch reageren op deze verkiezingsuitslag?

Frank Vranken: “De nieuwe peilingen voor de tweede ronde geven aan dat Macron 62 procent van de stemmen zou halen, tegenover 38 procent voor Le Pen. Met bijna twee derde van de stemmen heeft Macron een ruime voorsprong op zijn tegenkandidate in de tweede ronde. Daardoor wordt heel wat onzekerheid weggenomen. Maar er speelt nog meer dan deze verkiezingsuitslag. Macron is slechts een ingrediënt in een cocktail die beleggers wel kunnen smaken.”

Heeft u het dan over de aantrekkende Europese economie?

Vranken: “Er zijn allerlei domino’s aan het vallen. Deze ochtend werden sterke cijfers gepubliceerd over het Duitse ondernemersvertrouwen. Vorige week hadden we ook al sterke PMI-cijfers (vertrouwen van aankoopdirecteurs). Het IFO-cijfer is het zoveelste in een rij van beresterke vertrouwensindicatoren, die erop wijzen dat de Europese economie aan de beterhand is. Er zijn ook verschillende grote gereputeerde beurshuizen hun kar aan het keren over Europa. Morgan Stanley bijvoorbeeld stelde de verwachte economische groei naar boven bij en dat heeft ook effect op de winstgroei bij de bedrijven.”

Er sluipen ook wel wat twijfels over de daadkracht van de nieuwe Amerikaanse president in de markten.

Er waren ook een aantal grote beleggers te negatief over Europa. Die moeten nu posities à la baisse terugdraaien en dat versterkt de opwaartse beweging

Vranken: “Dat klopt en daardoor zijn er wel wat grote beleggers die de voorbije veertien dagen de VS hebben ingeruild voor Europa, en in mindere mate de groeilanden, omdat ze twijfelen aan de kracht van de Amerikaanse economie. Het globale plaatje voor de VS ziet er nog altijd goed uit, maar de lonen stijgen niet zo snel als verwacht en er is bezorgdheid over de koopkracht. Bovendien is gebleken dat Donald Trump niet alles kan veranderen met een vingerknip.

Er waren ook een aantal grote beleggers te negatief over Europa. Die moeten nu posities à la baisse terugdraaien en dat versterkt de opwaartse beweging. En ten slotte is er ook vanuit technische analyse een reden om positief te zijn over Europa. Als je de grafieken sinds 2000 erbij neemt, dan zie je dat zowel de Franse CAC40 als de Europese EuroStoxx50 op het punt staan uit een weerstandskanaal te breken. Dat kan voor een structureel opwaartse trend zorgen.”

Is het nu te laat om in te stappen?

Vranken: “Dat hoeft niet per se zo te zijn. Ik wil wel graag nog even het slot van de beursdag afwachten. We hebben al vaker gezien dat het sentiment in de loop van de dag keert. Je kan nog altijd instappen als je gelooft dat de Europese economie er echt beter voor staat en dat de werkloosheid in de Zuid-Europese landen nog zal verminderen. Dan kunnen de aandelen van banken en industriële bedrijven of bedrijven die actief zijn in de periferie van Europa nog hoger gaan. In de VS zijn de waarderingen fors opgelopen, maar in Europa zijn er verschillende sectoren die nog niet duur noteren.”

Reacties andere experts

Nicolas Forest, Global Head of Fixed Income bij Candriam:

“De peilingen hebben gelijk gekregen. Emmanuel Macron en Marine Le Pen gaan naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen met resultaten die dicht bij de aangekondigde niveaus liggen. Er is dus geen sprake van een Trump- of brexiteffect. De vermoedelijke overwinning voor Macron vaagt de vooruitzichten van een versnipperend Europa weg. Enkele weken na de Nederlandse verkiezingen vormen die resultaten dus een antwoord op de vrees voor het populisme.”

Tom Simonts, Senior Financial Economist:

“De onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron en de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen trokken aan het langste eind. De kandidaten van de Parti Socialiste en Les Republicains en de verrassend sterke extreem-linkse uitdager Jean-Luc Mélenchon werden de verliezers. Op basis van de eerste marktreactie is Europa klaar voor een opluchtingsrally, want de euro stijgt, net zoals de aandelen, de goudprijs daalt en de rentespread met Duitsland neemt af. Geen verkiezingskoorts meer. Macron als Dafalgan.”

Stefan Kreuzkamp, CIO van Deutsche Asset Management:

“De uitslag is zoals verwacht, maar brengt nieuwe onzekerheden met zich mee. Want hoeveel steun voor zijn beleid zal Macron kunnen verzamelen tijdens de parlementsverkiezingen later dit jaar? Desondanks zeggen wij: Vive la France! Europa leeft nog en de Europese aandelen ook. Na gisteren hebben we onze portefeuille dan ook herschikt, en zijn we overwogen in Europese aandelen. Na de verkiezingen in Oostenrijk, Nederland en de daling in de peilingen van de Duitse AfD suggereert ook de uitslag in Frankrijk dat de populisten flink terrein verliezen in 2017. Er zijn nog heel wat problemen, maar het lijkt er op dat Europa eind 2017 stabieler zal zijn dan aan het begin van het jaar.”

Anna Stupnytska, Global Economist van Fidelity International:

“De markten zullen worden geschraagd door het positieve resultaat van de Franse verkiezingen van gisterenavond. Dit is niet alleen omdat Macron waarschijnlijk zal winnen; de resultaten van zondag hebben ook de bezorgdheid over de betrouwbaarheid van de peilingen en over de opkomst weggenomen. De markten hebben vanmorgen in de Aziatische handel positief gereageerd op het resultaat. De euro is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen, en de Franse obligaties presteren goed. Het is nog steeds mogelijk dat Le Pen de tweede ronde wint. Het is waarschijnlijk nog te vroeg om een grote opluchtingsrally te verwachten, of om te denken dat de ECB deze week signalen zal afgeven over het verder afbouwen van haar obligatie-aankoopprogramma. De focus ligt nu op de vraag of Le Pen haar anti-EU-boodschap de komende dagen aanpast, met het debat voor de boeg tussen Le Pen en Macron, dat gepland staat voor 3 mei.”​

Patrick O’Donnell, Senior Investment Manager bij Aberdeen Asset Management:

“De markten slaakten vanmorgen een zucht van verlichting. Ze gaan nu echt uit van Macron als nieuwe Franse president. Het renteverschil of de spread tussen Duitse en Franse staatsobligaties is afgenomen, en illustreert het geloof van de markten dat de marktenvriendelijke kandidaat waarschijnlijk de tweede ronde zal winnen. De spread tussen Duitse en Franse staatsobligaties is nu terug op hetzelfde niveau als toen het enthousiasme over de Europese monetaire versoepeling zijn piek kende. Dat zegt iets over hoe opgelucht beleggers zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content