Beleggers trumperen zich

© Reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers staan er niet voor te springen dat Trump de machtigste man ter wereld zou worden.

De peilingen tonen aan dat Hillary Clinton haar voorsprong op Donald Trump kwijtspeelt. Beleggers staan er niet voor te springen dat Trump de machtigste man ter wereld zou worden, omdat hij een protectionistische visie op de wereldeconomie aanhangt.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten ook de Europese beurzen niet koud. De EuroStoxx50 verloor 1,35 procent. De Bel-20 ging 1,2 procent achteruit tot 3457 punten. De grootste daler in de Bel-20 was de biotechnologiegroep Galapagos (-2,75%). De enige stijger binnen de Belgische sterindex was Proximus (+0,3%).

Buiten de Bel-20 liep vooral Nyrstar (-1,9%) in de kijker. De zinkgroep maakte in het derde kwartaal 32 miljoen euro winst voor intresten, belastingen en afschrijvingen (ebitda). Dat is 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is voornamelijk te wijten aan lagere tarieven voor de behandeling van zink en een daling van de volumes. Nyrstar kende uitzonderlijk veel tegenslag. Er waren twee branden in Balen, sterke windvlagen in Hobart die schade berokkenden en recordtemperaturen in Clarksville waardoor het te heet was om efficiënt te werken. Eind september waren er bovendien in Port Pirie elektriciteitspannes door een storm, waardoor de hele fabriek stil lag. ABN AMRO-analist Philip Ngotho schat dat ze door al die issues 30.000 ton minder zink produceerden.

“Nyrstar verwacht een veel beter operationeel resultaat in het laatste kwartaal, nu een aantal productieproblemen opgelost is”, zegt ING-analist Stijn Demeester. Demeester vindt dat de marktverwachtingen te hoog gespannen zijn. “De gemiddelde analist verwacht nog altijd een bedrijfskasstroom van 211 miljoen euro voor het volledige jaar. Wij denken dat de consensus nog 15 à 20 procent naar beneden moet komen.”

Er was wederom geen nieuws rond de geplande verkoop van de mijnen. Ngotho ziet daarin het signaal dat er zich weinig kopers aandienen. Er werd wel bespaard op de kosten in de mijnen (Myra Falls en Middle Tenessee Mines), zodat de bedrijfskasstroom voor de mijnbouwdivisie verbeterde van -18 miljoen euro naar +5 miljoen euro.

Verder was de specialist in rusthuizen Aedifica (-2,6%) een opvallende daler buiten de Bel-20. Die daling was volledig te wijten aan het dividend van 2,1 euro bruto dat van de koers af ging. Rekening houdend met het dividend was er zelfs een winst van 14 cent. Dat neemt niet weg dat de gereglementeerde vastgoedvennootschappen de voorbije dagen onder druk staan door de snel gestegen rente. De voorbije anderhalve week alleen al speelden sommige vastgoedvennootschappen 5 procent van hun waarde kwijt.

Bij onze noorderburen viel er vooral slecht nieuws te rapen. De uitgeverij Wolters Kluwer (-4,3%) was de grootste daler in de AEX-index. De groei in de opkomende markten stokte volledig in het derde kwartaal, terwijl het bedrijf vooral daar inzet op groei. De omzet groeide in de groeilanden met 2 procent in de eerste negen maanden van het jaar, tegenover 6 procent in dezelfde periode vorig jaar. Over alle regio’s heen verkocht Wolters Kluwer dit jaar 2 procent meer dan vorig jaar. De winstgevendheid verbeterde, want de winst steeg sneller, met 3 procent. Het management bevestigde de vooruitzichten voor heel 2017, met onder meer een recurrente bedrijfswinstmarge van 21,5 tot 22 procent en een groei van de winst per aandeel van om en bij 5 procent.

De bouwgroep Heijmans (-16,6%) was op zijn beurt de sterkste daler in de Amsterdam Small Cap Index. Het bedrijf schrapte bij de trading update voorbeurs de vooruitzichten voor het volledige jaar. Eerder sprak Heijmans over een positieve onderliggende bedrijfswinst. Er lopen een aantal discussies over misgelopen infrastructuurprojecten, zoals de Energiefabriek in Tilburg en de N23-weg, die slecht kunnen uitdraaien voor Heijmans en die het management verhinderen om op dit moment met vertrouwen vooruit te blikken.

Het bedrijf herhaalde dat de prioriteit ligt bij het verbeteren van de verhouding van de nettoschulden tot de bedrijfskasstroom (ebitda). “Eerst en vooral werken we erg hard om het resultaat te verbeteren. Daarnaast onderzoeken we ook andere scenario’s om de balans op een structurele manier te verbeteren”, klonk het. Wat die scenario’s zijn, vertelde het bedrijf er niet bij. Het meest voor de hand liggende scenario zou een kapitaalverhoging zijn, met mogelijk winstverwatering voor de bestaande aandeelhouders tot gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content