Beleggers struikelen over slabakkende wereldeconomie

De Belgische beursindex Bel-20 heeft de handel woensdag afgesloten onder de kaap van de 3.000 punten (2.915,58), een dikke 3 procent lager dan dinsdag. © BELGA
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen zitten sinds eind september in een negatieve spiraal. Opeenvolgende signalen van een verzwakkende wereldeconomie spelen beleggers parten.

De Europese beurzen zitten sinds eind september in een negatieve spiraal. Opeenvolgende signalen van een verzwakkende wereldeconomie spelen beleggers parten. Zowel in China als in de VS draait de economische motor minder hard dan gedacht. Het lijkt wel alsof de slabakkende Europese economie de rest van de wereld besmet.

De Bel20 zakt nu al acht handelsdagen op rij en is opnieuw onder 3.000 punten beland. De Brusselse sterindex houdt minder dan 1 procent van zijn jaarwinst over en we kunnen nu spreken van een correctie of een daling van minstens 10 procent. De Belgische tienjaarsrente kan elk moment door het symbolische niveau van 1 procent zakken.

Amper drie jaar geleden schuurde de Belgische lange rente nog tegen het niveau van 6 procent. Een hoge rente is een slecht teken, maar ook de historisch lage rente is een vaag teken aan de wand. Het signaleert dat beleggers rekening beginnen te houden met een ‘verloren’ decennium.

Beleggers gaan schuilen in de traditionele veilige havens, zoals Duitse Bunds, Amerikaanse Treasuries en goud. De Amerikaanse tienjaarsrente dook zopas voor het eerst sinds juni 2013 onder 2 procent, de Duitse schommelt rond 0,75 procent. De meest risicovolle activa – obligaties en aandelen uit Griekenland, Italië, Spanje en Portugal – worden gedumpt en ingeruild voor defensievere beleggingen of cash.

Het lijkt wel of de schuldencrisis opnieuw de kop op steekt. Beleggers zijn zich opnieuw bewust van de risico’s op wanbetalingen. En dat uit zich in oplopende renteverschillen tussen de kern en de periferie van de eurozone. Een veiling van Spaans staatspapier deze ochtend verliep zeer moeizaam.

De angst voor een recessie wordt ook weerspiegeld in de olieprijs. Een vat olie uit de Noordzee kost nu nog maar 83 dollar. Die olieprijs lijkt stevig af te stevenen op 80 dollar per vat. Daar komt nog de vrees voor een verspreiding van het ebola-virus van Afrika naar andere continenten bij. (IdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content