Redactie Trends

‘Beleggers moeten in 2018 meer rekening houden met politieke risico’s’

De politiek heeft in 2017 weinig invloed gehad op de aandelenmarkten. De centrale banken en de verbrede energiesector hebben bijgedragen tot een stabiele omgeving. Toch kunnen de opmars van het populisme en de onzekerheid over de economische groei in 2018 nieuwe uitdagingen stellen. Dat zegt Lucy O’Carroll, hoofdeconoom bij Aberdeen Standard Investments.

De politiek heeft in 2017 weinig invloed gehad op de aandelenmarkten. De centrale banken en de verbrede energiesector hebben bijgedragen tot een stabiele omgeving. Toch kunnen de opmars van het populisme en de onzekerheid over de economische groei in 2018 nieuwe uitdagingen stellen.

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben het voorbije jaar een aanzienlijk deel van hun postelectorale winst vastgehouden. Dat is opmerkelijk, gezien de talloze krantenkoppen over de mogelijke Russische tussenkomst in de Amerikaanse presidentsverkiezing, de Noord-Koreaanse raketlanceringen en andere alarmerende gebeurtenissen.

Dergelijke onverschilligheid op de markten is niet nieuw. Sinds de Tweede Wereldoorlog verloor de Amerikaanse index S&P 500 gemiddeld 3,5 procent bij politieke crisissituaties, zoals de Cubacrisis of het conflict in de Krim in 2014. Maar de S&P 500 koerste ook telkens na gemiddeld vijf dagen weer op zijn niveau van voor de crisis.

Rust bewaren

De financiële markten hebben in 2017 de rust bewaard dankzij de liquiditeit die werd verstrekt door de centrale banken. Het besef dat sterke instellingen zoals de centrale banken tussenkomen bij een crisis stelt beleggers gerust. Denk maar aan de renteknip kort na de aanslagen van 11 september.

De energiesector heeft ook een rol gespeeld. De olieprijs gold ooit als het belangrijkste doorgeefluik van economische schokken. Maar vandaag reageren de olieprijzen veel minder gevoelig op gebeurtenissen in het Midden-Oosten en andere olieproducerende landen en regio’s.

De schalie-revolutie heeft de wereldwijde oliemarkten het voorbije decennium getransformeerd. Ze heeft de lange neergang van de Amerikaanse energieproductie gestopt, de invloed van de OPEC uitgehold en de scherpe prijsdalingen vanaf 2014 mee in gang gezet.

Voedingsbodem populisme

Toch verdienen politieke risico’s ook in 2018 de aandacht van beleggers. Het is niet gezegd dat de huidige wereldwijde groei doorzet. De recente heropleving staat bovendien nog ver van een robuust, inclusief herstel dat de voedingsbodem voor het toenemende populisme onschadelijk maakt.

De krachten achter dat populisme zijn al vele jaren in de maak, en ze zullen dus niet zomaar verdwijnen. In de voorbije decennia antwoordden centristische regeringen steevast op dezelfde, vergelijkbare manier op economische en politieke crises. Maar de opgang van het populisme lijkt deze consensus te hebben doorbroken.

Beleggers moeten in 2018 meer rekening houden met politieke risico’s

Populistische regeringen dienen vooral nationale belangen. In deze omgeving hebben instellingen als de G20 het lastig, omdat ze internationale oplossingen moeten vinden voor internationale problemen. Die populistische druk is al een bezorgdheid in rustig vaarwater, laat staan als het wat moeilijker wordt.

Centrale banken onder vuur

Niet alleen de G20 kan onder vuur genomen worden in 2018. De centrale banken hebben dan geholpen om de markten te kalmeren, ze krijgen nu wel met een vertrouwenscrisis te kampen.

Met een veel kleinere inflatie dan verwacht, vragen waarnemers zich af of centrale banken wel nog grip hebben op de economie, en of ze weten hoe ze moeten reageren op economische schokken.

De financiële markten kunnen in 2018 overstuur geraken door het terugdraaien van het buitengewoon soepele monetair beleid. En dan kunnen de centrale banken misschien niet op de politici rekenen om hen te steunen.

Populisten als president Trump vinden in centrale banken gemakkelijk een zondebok als het menens wordt. De geloofwaardigheid van de instellingen wordt zo ondermijnd wanneer ze het meeste nodig is.

Bekende risico’s blijven belangrijk

Zelfs de bekende risico’s moeten beleggers in de gaten houden. Terugkerende crises zoals de Noord-Koreaanse rakettesten of de spanningen tussen de Israëliërs en de Palestijnen, hebben op termijn nog weinig invloed op de financiële markten. Beleggers geraken eraan gewend. Herhaaldelijke crises kunnen echter de voorbode zijn van een veel grotere, op til zijnde schok.

De rationele reactie op al deze risico’s is om kalm te blijven. Beleggers lijken redelijk ontspannen omdat ze verder kijken dan de korte termijn. Ze focussen op de onderliggende kracht van economieën of bedrijven. Dat is ook verstandig. Portefeuilles aanpassen aan een bepaald risico kan duur zijn, en de langetermijnstrategie ondermijnen.

Tegen een achtergrond van algemeen economisch herstel, en met kapitaal dat vrij kan bewegen, verdienen de economische fundamenten inderdaad meer aandacht dan de politieke risico’s. Politiek is dus niet alles, maar de politieke gebeurtenissen zullen wel een grote impact hebben in 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content