‘Beleggers hebben te hoge verwachtingen’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Van alle nationaliteiten hebben de Belgen de meest realistische verwachtingen over hun beleggingsopbrengsten. Maar ook wij verwachten te snel een te hoog rendement, leert de Global Investor Study van de fondsbeheerder Schroders.

Almaar meer Belgen investeren in aandelen als aanvulling op hun pensioen. De Global Investor Study, een wereldwijd onderzoek waaraan 200.000 beleggers hebben deelgenomen, leert dat 55 procent van onze landgenoten de beleggingsmarkt betreedt met hun pensioen in hun gedachten. In geen enkel ander Europees land ligt dat percentage hoger.

Weinig geduld

Maar de Belgen hebben weinig geduld. Ze verwachten dat hun geld al na 3,8 jaar rendeert. Voor de millennials, beleggers tussen 18 en 35 jaar, mag het nog sneller gaan: 2,3 jaar. Doorgaans gaat het veel trager. Het kan ettelijke jaren duren eer een investering in aandelen en obligaties noemenswaardige rendementen oplevert. Beleggers kunnen kiezen voor obligaties op korte termijn, maar die leveren in deze periode van lage rentestanden nauwelijks iets op of kosten zelfs geld. Wie bijvoorbeeld investeert in een Belgische staatsobligatie met een looptijd van drie jaar, moet een verlies van 0,4 procent per jaar slikken. Enkel wie investeert in een staatsobligatie met een looptijd van minstens acht jaar, kan rekenen op een bescheiden rendement.

Ook over de opbrengsten moeten de beleggers hun verwachtingen bijstellen. De gemiddelde Belgische belegger verwacht een jaarlijks rendement van 6,6 procent. Jongere Belgische beleggers rekenen zelfs op 8 procent. Een veel te hoge verwachting, leert het onderzoek van Schroders. Wereldwijd ligt het rendement van een aandeel op gemiddeld 3,8 procent per jaar.

Toch zijn wij realistischer dan beleggers elders in de wereld. Beleggers wereldwijd rekenen gemiddeld op 9,1 procent rendement per jaar. Onze noorderburen verwachten bijvoorbeeld dat hun beleggingen hen in een jaar tijd 7,3 procent rijker zullen maken. Nederlandse millennials rekenen zelfs op 9,1 procent.

Speculatietaks

Tot slot beaamt het onderzoek dat de speculatietaks nefaste gevolgen heeft voor de Belgische aandelenmarkt. De staat kan niet profiteren van de toenemende interesse in beleggen bij de jongere generatie, omdat zij zich volop stort op turbo’s, CFD’s en futures, beleggingsproducten die niet onderhevig zijn aan de speculatietaks.

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, heeft al laten weten dat hij de speculatietaks onder de loep zal nemen. Het is nog niet duidelijk welke richting hij wil uitgaan. Hij sluit een afschaffing van de belasting niet uit. Dat zou kunnen beteken dat hij ingaat op de eisen van CD&V en een vermogensbelasting invoert. De christendemocraten zijn een voorstander van een dual income tax, die enerzijds het inkomen uit arbeid belast, en anderzijds dat uit vermogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content