Beleggers geloven niet in brexit

© Getty Images/iStockphoto

De Europese aandelenmarkten gingen vandaag opnieuw hoger, en dat ondanks het brexit-referendum. Beleggers lijken er duidelijk gerust op dat de Britten ervoor kiezen om in de EU te blijven.

Zwakker dan verwachte PMI-indicatoren voor de eurozone konden de sfeer niet bederven. Daarbovenop bleek in de namiddag nogmaals dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blaakt van gezondheid, met de wekelijkse werkloosheidsaanvragen op een dieptepunt.

De Bel20-index volgde zijn Europese tegenhangers mee omhoog en eindigde met een winst van 1,3 procent. Colruyt (+1,3%) wist zich enigszins te herstellen van de zware klap van gisteren.

Umicore (+0,9%) heeft een boete van 69,2 miljoen euro gekregen van de Franse mededingingsautoriteiten. De materiaaltechnologiegroep zou tussen 1999 en 2007 haar dominante marktpositie in gewalst zink in Frankrijk misbruikt hebben en verdelers en verkopers gedwongen hebben enkel haar producten af te nemen. Umicore controleert 70 procent van de Franse markt voor gewalst zink. Umicore betwist de aantijgingen en gaat in beroep tegen de beslissing.

MDxHealth (+7,2%) heeft een akkoord gesloten met de Amerikaanse verzekeraar Priority Health voor de terugbetaling van zijn prostaatkankertest ConfirmMDx. Priority Health is een kleine speler, maar volgens KBC Securities wil het bedrijf laten zien dat de terugbetaling van de prostaatkankertest, die al enkele jaren op de markt is, aan snelheid wint in de VS. Dankzij het meest recente akkoord kan nu al voor de helft van de Amerikaanse mannen tussen 50 en 74 jaar de terugbetaling van ConfirmMDx aangevraagd worden.

Tesco (+0,8%) is er voor het eerst in vijf jaar tijd in geslaagd zijn omzet in het VK twee kwartalen op rij te doen stijgen. De grootste supermarktketen van het land haalde het voorbije kwartaal 0,3 procent meer omzet in zijn bestaande winkels, zonder rekening te houden met de verkoop van brandstoffen. Analisten mikten op 0,2 procent groei. Tesco zag al enkele jaren zijn omzet en marktaandeel in het VK krimpen, en werd bovendien geplaagd door een boekhoudschandaal. Onder de nieuwe CEO Dave Lewis lijkt de ommekeer ingezet. Verlieslatende activiteiten, zoals onlangs de verlieslatende Harris & Hoole-koffieshopketen, werden afgestoten. Ook de lancering van het fel bekritiseerde ‘farm foods’-concept ondersteunde de ommekeer in de omzetevolutie. Internationaal tekende Tesco dan weer een stijging van 2,8 procent op in de Europese activiteiten, en 3,3 procent in Azië.

Partner Content