Beleggen in Europese aandelen: veel risico

. © Belga

Met een aandeel koopt u een stukje van een Europees bedrijf. Bij een faillissement van de onderneming staan de aandeelhouders achter in de rij van de schuldeisers.

Risico: 7/10

Verwacht rendement in 2016: 7 procent

Beleggingshorizon: 5 tot 10 jaar

Karakteristieken

Met een aandeel koopt u een stukje van een Europees bedrijf. Bij een faillissement van de onderneming staan de aandeelhouders achter in de rij van de schuldeisers. U riskeert dus uw volledige inleg te verliezen als het bedrijf over de kop gaat. Daarom moet u een belegging in aandelen voldoende spreiden, zodat u genoeg winnaars in portefeuille hebt om de verliezen op te vangen. Meer dan de helft van het rendement komt van het dividend – de uitkering van de winst aan de aandeelhouders. De rest vloeit voort uit de verwachte waardestijging van de Europese aandelen.

Kosten:

Bij de meeste internetbanken betaalt u 6 tot 7,5 euro transactiekosten voor kleine aan- en verkooporders op de beurs van Brussel. Bij de grootbanken betaalt u hogere transactiekosten. Daar komen nog dossier- en bewaarkosten bovenop.

Fiscaliteit:

U draagt beursbelasting af telkens als u aandelen koopt en verkoopt (0,27 %). De fiscus houdt vanaf 1 januari volgend jaar 27 procent roerende voorheffing in op dividenden. Bij een verkoop binnen de zes maanden na de aankoop zal u in de toekomst speculatiebelasting betalen (33 % van de meerwaarde).

Wat brengt 2016?

De Europese Centrale Bank pompt tot maart 2017 elke maand 60 miljard euro in de financiële markten. Omdat de centrale bank de rente steeds lager drukt, vindt die overtollige liquiditeit zijn weg naar de beurzen. Zowat alle strategen kennen in portefeuilles meer gewicht toe aan Europese aandelen dan normaal, en minder aan Europese obligaties.

Aanbevolen voor:

Beleggers die hun geld meerdere jaren kunnen missen, voldoende vermogen hebben om hun eieren in verschillende mandjes te leggen en niet wakker liggen van rode lijntjes op de effectenrekening.

“De voorbeeldportefeuille voor onze defensieve klanten bestaat voor een derde uit aandelen. In vergelijking met obligaties zijn de vooruitzichten voor aandelen positief.” Dirk Thiels (KBC)

Partner Content