Bank of England haalt zware pijnstiller boven tegen brexit-kater

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Britse centrale bank haalt het zware geschut boven om de gevolgen van het brexit-referendum te verzachten. Het pond en de Britse rente namen een duik, op de beurs van Londen steeg applaus op.

De Bank of England (BoE) pakte stevig uit met een reeks maatregelen die de zware economische gevolgen van de beslissing om uit de Europese Unie te stappen, moeten verzachten. In de eerste plaats verlaagt gouverneur Mark Carney – zoals verwacht – de rente van 0,5 naar 0,25 procent, een dieptepunt in de geschiedenis van The Old Lady of Threadneedle Street, die teruggaat tot het einde van de 17de eeuw. Het is ook de eerste rentewijziging sinds 2009.

Daarnaast pakt Carney nog uit met andere maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de bodemrente ook doorsijpelt naar de reële economie. Zo krijgen de Britse banken 100 miljard pond aan goedkope kredieten toegeschoven op voorwaarde dat ze dat geld op hun beurt uitlenen aan de bedrijven en gezinnen aan de overkant van het Kanaal. Dat rondje stimulus lijkt sterk op de goedkope kredieten die de Europese Centrale Bank aan de banken in de eurozone gaf. Die zogenaamde TLTRO’s bleken later een laatste opstapje naar een negatieve depositorente, een strafrente die banken bijna verplicht geld uit te lenen.

Voorts gaat de Bank of England ook opnieuw staatspapier opkopen, de komende zes maanden voor 60 miljard pond. Opvallend is dat de BoE net als de ECB ook bedrijfspapier begint op te kopen. Carney zal in anderhalf jaar minstens 10 miljard pond van Britse bedrijven met een hoge kredietscore inslaan. Door zich op het staats- en bedrijfspapier uit het Verenigd Koninkrijk te storten, wil de BoE de rente nog extra drukken, wat de kredietverlening moet doen aantrekken.

Eind 2014 stond de Bank of England nog op het punt als eerste grote centrale bank sinds de crisis de rente te verhogen. Nu oogt het plaatje een pak somberder en lijken hogere rentes verder weg dan ooit. In de tweede helft van het jaar zal de economie in het VK volledig stil vallen. Voor volgend jaar verwacht de BoE nog 0,8 procent groei tegenover 2,3 procent voorheen.

De vraag is natuurlijk of het nieuwe rondje stimulus het sombere plaatje kan opfleuren. Wellicht kan het monetaire geweld de gevolgen van de recessie verzachten. Zo geven het zwakkere pond en de lage rente de economie zeker een broodnodig duwtje in de rug. Maar fundamenteel blijft de onzekerheid bestaan zolang er geen duidelijkheid is over de toekomstige relatie tussen het VK en de Europese Unie. En die onzekerheid zal op de economie blijven wegen.

Op de markten werd Carney’s beleid positief onthaald. Het pond daalde, maar noteert wel nog boven zijn dieptepunt van daags na het referendum. Ook de Britse lange rente daalde, terwijl de beurs van Londen terrein won. Dat patroon van dalende rentes en stijgende beurzen tekende zich in heel Europa af, een teken dat beleggers geloven dat de stimulus de brexit-kater kan verzachten. In Brussel won de Bel-20 uiteindelijk 0,7 procent

In de bedrijfswereld was er goed nieuws van Siemens (+5%). De Duitse engineeringgroep boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een vijfde meer winst dan een jaar eerder. Dat is meer dan verwacht. Siemens, dat onder meer treinstellen en generatoren maakt, trekt ook zijn winstprognose voor heel het jaar op. “We zitten duidelijk terug op een groeipad”, klopte CEO Joe Kaeser zich op de borst.

Veel slechter vergaat het Fugro. De Nederlandse bodemonderzoeker boekte slechter dan verwachte resultaten en kreeg daarvoor een pandoering van zowat 15 procent op de beurs van Amsterdam. De oorzaak is, weinig verrassend, de lage olieprijs. Daardoor schroeven Fugro’s belangrijkste klanten, de grote oliebedrijven, hun investeringsbudgetten terug. Dat betekent dat projecten de schop op gaan of minstens in de ijskast belanden. Voor de projecten die wel nog doorgaan, is de concurrentie groter en liggen de prijzen lager. Veel beterschap verwacht Fugro niet. Het oliedienstenbedrijf ziet het evenwicht op de oliemarkt pas in de loop van volgend jaar herstellen, en dus pas dan zullen de investeringen weer aantrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content