Amerikaanse consument redt de dag

© reuters

De Europese aandelenmarkten zijn de laatste handelsdag van de week met winst geëindigd. De dag begon nochtans met verlies, in navolging van de Amerikaanse en Aziatische markten

Ook de lagere olieprijs zette een domper op de sfeer. De Amerikaanse consument slaagde er echter in de meubelen te redden. In de VS stegen de kleinhandelsverkopen in april met 1,3 procent – meer dan verwacht en meteen ook de sterkste stijging in een jaar tijd.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s mee omhoog en eindigde met een winst van 0,82 procent. Een van de stijgers in de index was Galapagos (+2,71%). Topman Onno van de Stolpe bevestigde gisteren in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad dat de biotechspeler op zoek is naar overnameprooien om de portefeuille kandidaat-geneesmiddelen uit te breiden.

Opvallende dalers binnen de Bel-20-index waren Solvay (-1,29%) en Cofinimmo (-1,52%). Beide aandelen noteerden vandaag zonder dividend. Bij Solvay ging het slotdividend van 1,94 euro per aandeel er af, nadat in januari al een interim-dividend van 1,36 euro was uitgekeerd. Bij Cofinimmo ging het om het jaardividend van 3,54 euro per aandeel.

Montea (+0,24%) zag zijn netto courant resultaat in het eerste kwartaal met 63 procent aandikken tot 7,12 miljoen euro. Indien geen rekening wordt gehouden met een eenmalige verbrekingsvergoeding van 2,07 miljoen euro kwam de stijging uit op 16 procent. De huurinkomsten gingen 45 procent hoger tot 11,3 miljoen euro, terwijl de bezettingsgraad uitkwam op 96,8 procent. De specialist in logistiek vastgoed breidde zijn portefeuille met een kwart uit tot 569 miljoen euro. De ambitie is om dit jaar de vastgoedportefeuille boven 600 miljoen euro te brengen. Montea biedt zijn aandeelhouders een dividend van 2,03 euro bruto per aandeel in de vorm van een keuzedividend. Beleggers kunnen kiezen tussen cash en aandelen. Per 24 aandelen kunnen beleggers intekenen op een nieuw aandeel aan 35,57 euro. Dat is een korting van 8,5 procent op de slotkoers van donderdag. De ex-dividenddatum – de dag vanaf wanneer het aandeel zonder het dividend noteert – is vrijdag 20 mei.

Texaf (+6,01%) zag de inkomsten uit zijn vastgoedactiviteiten in de eerste drie maanden van dit jaar met 15 procent stijgen naar 3,7 miljoen euro. Dat is te danken aan de oplevering van twintig nieuwe appartementen en kantoren voor de Japanse ambassade in Kinshasa. De Congolese holding verwacht in het derde kwartaal de oplevering van nog eens 33 nieuwe appartementen. De zandsteengroeve Carrigrès leed daarentegen onder de economische groeivertraging en zag zijn omzet terugvallen van 1,1 naar 0,9 miljoen euro. Texaf laat ook weten dat het recurrente bedrijfsresultaat gevoelig is toegenomen in vergelijking met vorig jaar, maar geeft traditioneel geen details. Naar aanleiding van de beter dan verwachte omzetcijfers trekt KBC Securities zijn koersdoel voor Texaf op van 42 naar 45 euro. Het advies blijft op kopen.

Bouygues (+2,56%) is erin geslaagd zijn operationeel verlies in het eerste kwartaal te beperken tot 227 miljoen euro en doet daarmee licht beter dan analisten hadden verwacht. De omzet van het Franse conglomeraat zakte met 3 procent naar 6,53 miljard euro. De telecompoot boekte 6 procent meer omzet dankzij 220.000 nieuwe gebruikers. Dankzij kostenbesparingen bleef het verlies er beperkt tot 33 miljoen euro. De concurrentie tussen de grote Franse telecomspelers blijft zeer groot, met dalende prijzen als gevolg. Vorige maand sprongen de gesprekken over een overname van Bouygues Telecom door Orange – de grootste telecomspeler in Frankrijk – nog af door onder meer de eisen van de Franse overheid, grootaandeelhouder van Orange. Bouygues’ bouwactiviteiten zagen de omzet met 5 procent terugvallen naar 4,9 miljard euro. Toch ziet topman Martin Bouygues de eerste tekenen van een stabilisatie van de belangrijke Franse thuismarkt. Dankzij enkele grote nieuwe orders, waaronder de uitbreiding van de haven van Calais, steeg het orderboek met 3 procent naar 29,9 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content