Amerikaanse banken maken meer winst dan verwacht

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese aandelen, met de banken op kop, kregen extra wind in de zeilen door de sterker dan verwachte resultaten van drie Amerikaanse grootbanken.

De Europese beurzen waren in goede doen, na bemoedigende data over de economische situatie in China. De producentenprijzen in het land, of de prijzen aan de fabriekspoort in de volksmond, stegen voor het eerst sinds 2012. De Europese aandelen, met de banken op kop, kregen nog extra wind in de zeilen door de sterker dan verwachte resultaten van drie Amerikaanse grootbanken.

De Bel-20 ging er 1,4 procent op vooruit tot 3555,5 punten. Alle twintig steraandelen sloten met winst. Zwaargewicht AB InBev (+2,5%) trok aan de kar en de gereglementeerde vastgoedvennootschap Cofinimmo (+0,05%) hing aan de staart.

De brede Europese beursbarometer Stoxx600 won 1,3 procent. De grootste stijger in die index was Man Group (13,8%), de grootste beursgenoteerde beheerder van hefboomfondsen, zag het voorbije kwartaal opnieuw 1,3 miljard dollar vers geld van klanten in zijn fondsen stromen na enkele magere jaren. Vooral de computergestuurde en ‘long only’-fondsen waren populair. Wij kennen Man Group in België vooral als het bedrijf waar onze landgenoot Pierre Lagrange actief is.

JPMorgan Chase maakte in het derde kwartaal 1,58 dollar nettowinst per aandeel, iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar (1,68 dollar) toen belastingvoordelen de winst opkrikten, maar meer dan verwacht door analisten (1,39 dollar). De bank maakte 6 procent minder kosten dan een jaar eerder.

De commissies op de aan- en verkopen van obligaties lagen veel hoger dan verwacht. De omzet uit de obligatiehandel was met 4,3 miljard dollar ruim een vijfde of 1 miljard dollar hoger dan wat de consensus van analisten had voorspeld. De klanten handelden meer in obligaties, na het brexit-referendum en anticiperend op acties van de centrale banken. De aandelenhandel bracht nog 1 procent meer op dan in het derde kwartaal van 2015 (1,4 miljard dollar) en ook meer dan verwacht door de analisten.

Ook de zakenbank boerde goed, met een verdubbeling van de winst en een omzetstijging van 16 procent. De kosten werden met 20 procent teruggedreven. De kapitaaloperaties van bedrijven trokken aan. De winst uit de tak van de bank die particulieren bedient, viel echter terug. De provisies voor slechte leningen werden fors opgetrokken tot 1,3 miljard dollar van 389 miljoen een jaar eerder en 1,2 miljard dollar in het voorgaande kwartaal.

Bij de obligatiehandelaars van Citigroup, dat traditioneel erg sterk staat in obligaties,steeg de omzet nog meer dan bij de collega’s van JPMorgan Chase. Dankzij beleggers die wilden inspelen op wisselkoersschommelingen en rente-evoluties draaiden ze een omzet van 3,5 miljard dollar. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder (2,95 miljard dollar). De aandelenhandelaars genereerden 23 procent minder inkomsten dan vorig jaar en dat was slechter dan verwacht door analisten. Ook bij Citigroup presteerde de divisie die bedrijven als klanten heeft beter dan de divisie die particulieren als klanten heeft. De nettowinst bij de retailbank viel namelijk met 24 procent terug tegenover een jaar eerder. De winstgevendheid van banken zowel langs deze als langs de andere kant van de oceaan staat onder druk door de ultralage rente.

Wells Fargo ten slotte zag de nettowinst in het derde kwartaal zakken van 1,05 dollar per aandeel een jaar eerder tot 1,03 dollar per aandeel door hogere kosten, en omdat de bank meer geld opzij zet als buffer voor wanbetalingen op leningen. Ook de resultaten van deze bank verrasten positief, want analisten mikten gemiddeld op 1,01 dollar per aandeel. De impact van het schandaal bij de bank, dat vorige maand bekend geraakte, viel al bij al nog mee in het afgelopen kwartaal. Ter herinnering: Wells Fargo-personeel opende massaal neprekeningen om verkoopdoelstellingen te halen. Bedienden van de bank openden rekeningen op naam van klanten die van niets wisten, versluisden geld naar die rekeningen en rekenden kosten aan voor verrichtingen waar de klanten niet naar gevraagd hadden. De bank kreeg daarvoor een recordboete van 185 miljoen dollar van het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) en het kostte eerder deze week de kop aan CEO en voorzitter John Stumpf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content