Amerikaans jobrapport zet markten heel even op winst

© reuters

De Europese aandelenmarkten leken vrijdag even van de klap van donderdag te herstellen, gesteund door China. Daar maakte de beursautoriteit tijdelijk een einde aan de noodremmen (de zogenaamde circuit breakers) die de handel automatisch stillegden bij sterke beurscorrecties.

Volgens critici verhoogden de noodremmen de volatiliteit op de Chinese aandelenmarkten. Het nieuws van de schorsing van de circuit breakers deed de Chinese beurzen 2 procent opveren. Ontgoochelende Duitse en Franse industriële productiecijfers konden de sfeer deze morgen niet bederven in Europa. Een fors beter dan verwacht Amerikaans jobrapport leek de winsten in de namiddag te garanderen. De Amerikaanse economie creëerde in december 292.000 nieuwe jobs, terwijl economen mikten op 200.000. In 2015 creëerde de Amerikaanse economie 2,65 miljoen nieuwe banen. De Europese markten slaagden er echter niet in de winsten vast te houden, want beleggers maakten gebruik van de tijdelijke opvering om te verkopen. Uiteindelijk liepen de verliezen op tot meer dan 1 procent.

De Bel-20-index (-1,6%) eindigde net als zijn Europese collega’s met verlies. Sterkste dalers in de index waren Solvay (-4,1%) en Bekaert (-3,5%).

Van de Velde (-0,7%) zag zijn omzet in het voorbije jaar met 5,4 procent stijgen tot 209 miljoen euro. Het is het achttiende jaar op rij dat de lingeriegroep erin slaagt de omzet te doen stijgen. De groothandelsomzet ging 5,7 procent hoger tot 163,9 miljoen euro dankzij groei in alle productcategorieën. De Europese winkels van Van de Velde boekten een omzetstijging op vergelijkbare basis van 5,8 procent dankzij sterke verkoopprestaties in Duitsland (+7,1%) en Nederland (+5,7%). In de VS blijft de Amerikaanse dochterketen Rigby & Peller – het voormalige Intimacy – met problemen kampen. De omzet zakte er het voorbije jaar met 9,7 procent. Maar dankzij een fors sterkere dollar steeg de omzet in euro wel met 8,1 procent. Van de Velde publiceerde enkel omzetcijfers, op de winstcijfers is het wachten tot de publicatie van de volledige jaarcijfers op 24 februari.

De autoruitenhersteller Belron, een dochter van autodienstengroep D’Ieteren (-0,15%) en bekend van het merk Carglass, verkoopt 60 procent van zijn Braziliaanse dochter Carglass Brasil aan een lokale investeerder voor ongeveer 1 miljoen euro. Concreet wordt de dochteronderneming in een joint venture ondergebracht, waarin beide partijen het recht hebben op termijn de volledige controle te verwerven. In 2014 boekte het bedrijf een courant bedrijfsverlies van 14 miljoen euro op een omzet van 86 miljoen euro. Het voorbije boekjaar zou het verlies gedaald zijn naar 4 miljoen euro op een fors lagere omzet van 53 miljoen euro. Carglass Brasil kampt al enkele jaren met problemen door de zware concurrentie in het land. Inmiddels werden al 24 van de 68 vestigingen in Brazilië gesloten. D’Ieteren neemt een bijkomende afschrijving op Carglass Brasil van 14 miljoen euro. Daarnaast neemt de autodienstengroep ook nog eens 25 miljoen euro aan wisselkoersverliezen op in de resultatenrekening als gevolg van een boekhoudkundige herclassificatie.

Nyrstar (+3,6%) is gestart met het verkoopproces van al zijn zinkmijnen. Er zou concrete belangstelling van verschillende partijen zijn. Bill Scotting, de nieuwe topman van de zinksmelter, wil schoon schip maken met de erfenis van zijn voorganger Roland Junck. Die investeerde bijna 1 miljard dollar in zinkmijnen met de bedoeling Nyrstar om te toveren in een verticaal geïntegreerde mijnbouwgroep. De mijnbouwdivisie kampte echter van het begin met productieproblemen en de dalende prijs voor zinkerts. Analisten schatten de verkoopopbrengst vandaag op 200 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content