Amerikaans banenrapport bederft feestje op Europese beurzen

© reuters

De Europese beurzen leken op weg naar een positief weekeinde, met winsten die opliepen tot anderhalf procent. Een zwakker dan verwacht Amerikaans banenrapport deed de sfeer in de namiddag volledig omslaan

Er werden in september beduidend minder nieuwe jobs gecreëerd in de Verenigde Staten, wat weinig goeds voorspelt over het economische herstel. Vooral de Amerikaanse industrie lijdt onder de sterke dollar die de export bemoeilijkt. Daarmee wordt de kans groter dat de Amerikaanse centrale bank de rente pas begin volgend jaar zal verhogen. De Europese aandelenmarkten konden zich uiteindelijk herstellen en eindigden met een kleine winst. De Bel-20-index sloot de dag af met een winst van 0,5 procent dankzij winst bij Delta Lloyd (+2,7 %) en AB InBev (+1,5 %).

Fagron (+6,9 %) schoot bij de opening bijna 40 procent hoger nadat het bedrijf in een persbericht bevestigde benaderd te zijn door verschillende mogelijke overnemers. Er lopen momenteel verkennende gesprekken. Tegelijkertijd verlaagde de specialist in magistrale bereidingen voor apotheken de omzet- en winstvooruitzichten voor dit jaar. De omzet zou 4 à 6 procent lager uitkomen dan eerder werd aangegeven (470 à 480 miljoen euro). De verwachting voor de recurrente bedrijfswinst (rebitda) wordt 11 à 19 procent verlaagd tot 105 à 115 miljoen euro. Fagron lijdt enerzijds onder de economische problemen in Brazilië en de daarmee gepaard gaande forse depreciatie van de Braziliaanse real. Anderzijds heeft het strengere terugbetalingsbeleid in de VS een zware impact: Fagron zag zich genoodzaakt zijn prijzen in het tweede kwartaal met 35 procent te verlagen. Beide landen samen zijn goed voor de helft van de omzet. Het aandeel verloor in de loop van de dag een deel van de openingswinst naarmate beleggers hun aandacht verschoven naar de winstwaarschuwing.

De fel geplaagde Duitse nutsbedrijven RWE (+6,9 %) en E.ON (+6,2%) gingen vandaag stevig omhoog na een verklaring van de Duitse vicepremier Sigmar Gabriel dat de overheid mogelijk toch tussen zal komen in de kosten van de nucleaire uitstap. De Duitse regering besliste eerder om versneld uit kernenergie te stappen, wat de twee grootste Duitse elektriciteitsproducenten – RWE en E.ON – dreigt op te schepen met een torenhoge factuur. Het Duitse blad Der Spiegel berichtte dat beide bedrijven gezamenlijk 30 miljard euro tekortkomen om het afval van de stilgelegde kerncentrales te verwerken.

Maandag publiceert het onderzoeksbureau Markit zijn PMI-aankoopmanagerindices voor de eurozone. Samen met de Europese kleinhandelsverkopen zullen deze indicatoren beleggers een beter zicht geven op de kracht van het Europese herstel. Er wordt ook uitgekeken naar de aankoopmanagerindices voor de Verenigde Staten. De economische groei is samen met de werkloosheid een belangrijke parameter in de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om haar rente al of niet te verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content