Robert van Beek

Alle maskers af: hoeveel risico wil je nemen?

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

Iedereen die belegt, neemt risico’s. Voor je mag beleggen, moet je de vraag beantwoorden hoeveel risico je wil lopen. Eerlijk antwoorden op die vraag is niet zo eenvoudig.

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Ik was afgelopen weekend in het James Ensor huis in Oostende naar aanleiding van Mu Zee. Een schilderij van Ensor deed mij denken aan een presentatie die ik bijwoonde over Behavioral Finance en beleggingsprofielen bijna 15 jaar geleden. Werner de Bondt, professor aan DePaul University, legde de link tussen het werk van Ensor, maskers en maskeren, en het gevaar van vragenlijsten.

Mensen antwoorden niet altijd wat ze echt willen of voelen. Ze doen dat niet altijd bewust, of ook niet omdat ze overmoedig zijn. Vaak is het gewoon moeilijk een concreet en eerlijk antwoord te geven.

Ook omgevingsfactoren spelen een grote rol. Wanneer wordt de test afgelegd? Hoe worden de vragen gesteld? Welke antwoordopties zijn er?

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar risico en onze houding tegenover risico. Er zijn in de loop der jaren tools ontwikkeld om jouw houding te vertalen naar een getal of een risicoprofiel. De Europese beleggersrichtlijn (MiFID) introduceerde bijvoorbeeld striktere regels en meer bureaucratie voor bankiers. Maar is het niet beter dat we grip krijgen op ons gedrag en op onze beslissingen?

Alle maskers af: hoeveel risico wil je nemen?

Ik denk dat we vooraleen oplossing willen voor een gevoel van onzekerheid. Het zou makkelijk zijn als wegewoon een getal konden plakken op de vraag hoeveel risico we willen nemen? In de echte wereld is het niet zo gemakkelijk. De wereld is vol onzekerheden.

Ik denk dat het belangrijker is te focussen op het effect van een bepaalde gebeurtenis op je beleggingsportefeuille. Wat is het gevolg van dit of dat? En als dat gebeurt, welke projecten kun je dan wel of niet meer realiseren. Moet je dan je pensioen uitstellen, kan je je kinderen geen duw in de rug geven, moet je die wereldreis annuleren of… Hoe erg vind je het dat je iets niet meer kan doen?

Om hier een echt antwoord op te krijgen, moet je bereid zijn wat verder te denken. En je moet ook bereid zijn je te verdiepen in alles wat er speelt of kan spelen in je leven. Dat geeft je meer inzicht en neemt een beetje het gevoel van onzekerheid weg.

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Partner Content