4 op de 5 professionele beleggers vrezen voor obligatiezeepbel

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

80 procent van de fondsbeheerders vreest een barstende obligatiezeepbel. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een peiling van CFA UK bij 300 fondsbeheerders. “Bedrijfs-en staatsobligaties zijn overgewaardeerd”, vinden die beheerders.

Door de kwantitatieve versoepeling (QE) van de centrale banken wereldwijd en de daaruit voortvloeiende historisch lage rente zijn beleggers hopeloos op zoek naar obligaties die nog wat rendement opleveren. Investeerders zijn steeds risicovollere obligaties beginnen kopen. En in hun ongebreidelde zoektocht naar rendement schuilt de kiem van een mogelijke obligatiecrash.

De fondsbeheerders vrezen een crash van de obligatiemarkt op het moment dat de centrale banken hun soepele geldbeleid terugschroeven en de rente opnieuw optrekken. Als beleggers massaal richting de exit hollen. Als iedereen tegelijk obligaties begint te verkopen en geld terugtrekt uit obligatiefondsen, dan dreigt de zeepbel te barsten.

4 op de 5 professionele beleggers vrezen voor obligatiezeepbel

Nobelprijs-winnaar Robert Shiller vindt de vrees voor een crash van de obligatiemarkt overtrokken. In het verleden waren crashes “zeldzaam en mild”, volgens Shiller. Enkel als de centrale banken het monetaire beleid heel plots verstrakken of als de inflatie plots enorm piekt, zal er volgens Shiller een crash van de obligatiemarkt komen.

Hij beroept zich daarvoor op zijn eigen onderzoek, in samenwerking met Franco Modigliani. Shiller geeft wel toe dat we met de historisch lage rentes in onbekend territorium zitten.

Staatsobligaties

De rentes op staatsobligaties zakken steeds lager naar ongekende dieptepunten. Zo betaalt België de komende dertig jaar nauwelijks nog rente op de uitgifte van lineaire obligaties (OLO’s). Ons land moet maar 0,419 procent betalen op een lening met een looptijd van tien jaar. Ook de obligaties met een looptijd van 30 jaar worden verhandeld tegen een historisch lage rente, 1,048 procent.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content