4 mondiale crisissen die de beurswereld mogelijk op zijn grondvesten doen schudden in 2015

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Volgens CNN Money zullen niet alleen Rusland en IS voor de nodige economische aardschokken kunnen zorgen in 2015. Dit zijn vier mondiale crisissen die menig belegger met argusogen moet gadeslaan.

1. Rusland

Dalende olieprijzen en een muntcrisis, het gaat niet goed met Rusland sinds de Europese sancties tegen het land.

Verscheidene experts vrezen dat de Russische president agressieve acties zal ondernemen om de bevolking af te leiden van de crisis die het land teistert. “Rusland is een gewonde beer en dat maakt het land zo gevaarlijk”, vertelt Ed Yardeni, topman bij het beleggingsadviesbureau Yardeni Research.

4 mondiale crisissen die de beurswereld mogelijk op zijn grondvesten doen schudden in 2015

Zo kan Poetin onder andere het wapengekletter hervatten in voormalige Sovjet-staten die veel etnische Russen herbergen zoals Estland en Letland. Beiden landen zijn bovendien lid van de NAVO. Dergelijke acties zullen zich ongetwijfeld laten voelen op de beursmarkten.

2. Midden Oosten

Ook het Midden Oosten bijt haar tanden stuk op de dalende olieprijzen. Daarenboven kan de strijd voor regionale dominiatie tussen Saoedi-Arabië en Iran in 2015 in een stroomversnelling raken.

De beslissing van OPEC om de olieproductie stabiel te houden heeft ondere andere Iran de nodige financiële kopzorgen bezorgd. Dat kan er toe leiden dat de rivalenstrijd tussen Iran en Saoedi-Arabië uit de hand zal lopen. Teheran zou bovendien hulp kunnen krijgen van Rusland, dat ook streeft naar hogere olieprijzen.

3. IS

IS werpt al geruime tijd zijn schaduw over Syrië, Irak en de rest van de wereld. Ondanks de luchtaanvallen onder leiding van de Verenigde Staten blijft de terroristische groep zeer actief.

4 mondiale crisissen die de beurswereld mogelijk op zijn grondvesten doen schudden in 2015

“De Islamatische Staat vormt een grote bedreiging voor de buurlanden zoals Jordanië, Libanon, Saoedi-Arabië en Turkije”, vertelt Michael Moran, manager bij adviesbureau Control Risks.

Bovendien hangt de groep als een donderwolk boven Noord-Amerika en Europa. Burgers die naar Syrië zijn gevlucht om aan de zijde te strijden van IS kunnen terroristische aanvallen uitvoeren wanneer ze terugkeren. Dergelijke aanslagen kunnen de wereldwijde handel en economie lamleggen.

4. China vs. Japan

Azië telt verschillende economische grootmachten. Zo zijn de rivaliserende landen China en Japan respectievelijk de tweede en derde grootste economie van de wereld.

Het grote gevaar schuilt in toevallige escalatie van het wedijver tussen de twee Oost-Aziatische rivalen. Beiden zijn namelijk belangrijke exportlanden. Een conflict tussen beide landen zou een wereldwijde ontwrichting kunnen teweegbrengen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content