1 op de 4 Belgen overweegt te investeren in een crowfundingproject

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vorig jaar hebben de Belgen ruim 4,3 miljoen euro geïnvesteerd in 166 crowdfundingprojecten. Uit een onderzoek van iVox in opdracht van KBC Bolero blijkt dat één op de vier Belgen overweegt in een crowdfundingproject te stappen.

De Belgen zijn nog niet vertrouwd met crowdfunding. Uit het onderzoek De Belg dat de Morgen kon inkijken blijkt dat de helft van onze landgenoten niet weet wat de alternatieve vorm van financiering is. En dat vertaalt zich in de cijfers. In vergelijking met onze noorderburen (63 miljoen euro) hebben wij vorig jaar veel minder geld geïnvesteerd in nieuwe projecten via crowdfunding. Tot nu toe heeft 7,4 procent van de Belgen ervaring met crowdfunding.

“Dat cijfer vinden wij relatief hoog. Crowdfunding is een vrij jonge manier van investeren, en in dat licht is 7 procent dus best goed. Het blijft een vorm van risicokapitaal natuurlijk”, zegt Koen Schrever, gedelegeerd bestuurder van KBC Bolero Crowdfunding aan de krant.

Belgische opmars crowdfunding

Maar crowdfunding is aan een opmars bezig. Zo overweegt één op de vier Belgen een crowdfundingproject te steunen. Opvallend: de financiële opbrengst komt pas op de derde plaats. “Crowdfunders willen vooral een sterk team en een goed idee zien”, verduidelijkt Schrever. Veel mensen vinden de steun in de vorm van beloningen of donaties een mooi model. Zij steunen het project omdat ze het in de eerste plaats verwezenlijkt willen zien.

Veel crowdfundingprojecten geven de investeerders iets materieels terug, maar meestal niet in verhouding tot de investeringen. Wie een return of intrest wil, kan via een lening werken.

Niet zonder risico’s

Ilse De Witte, redacteur bij MoneyTalk benadrukt dat crowdfunding heel risicovol is. Voor één succesverhaal zijn er minstens twee verhalen waar beleggers al hun geld kwijt zijn en nog eens twee verhalen waar beleggers twijfelen of ze nog een deel van hun geld terug zullen zien.

Ondernemingen die via deze weg geld willen ophalen bij het grote publiek zijn bovendien niet verplicht een prospectus op te stellen zolang ze minder dan 30.000 euro ophalen en maximum 1.000 euro per individu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content