Vernietiging bijzondere jacht: ‘slecht nieuws voor de belastingbetaler’

De jacht op everzwijnen in Seraing, 2005. © BELGA

Door de vernietiging van de openingstijden voor jacht buiten het seizoen, kan wildschade niet meer worden verhaald op de jagers. Dat is slecht nieuws voor de belastingbetaler en het Vlaams Gewest.

De vernietiging van de openingstijden voor de bijzondere jacht (buiten het seizoen) op schadegevoelige soorten is slecht nieuws voor het Vlaams Gewest en de belastingbetaler, aangezien wildschade nu nu niet meer zal kunnen worden verhaald op de jagers. Dat zeggen zowel Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Vogelbescherming Vlaanderen kreeg recent gelijk van de Raad van State in haar procedure tegen de reglementering rond de “bijzondere jacht”. Dat is de jacht op schadegevoelige soorten die buiten de reguliere jacht toegelaten worden met het oog op het voorkomen van schade.

Hubertus Vereniging Vlaanderen zegt dat het arrest in de eerste plaats slecht nieuws is voor landbouwers. “Het zijn precies die landbouwers die ter bescherming van hun landbouwgewassen beroep doen op jagers om wildschade te voorkomen”, zegt Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Slecht nieuws portemonnee belastingbetaler

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) beaamt en geeft een voorbeeld. “In de praktijk betekent dit dat op vandaag er geen bijzondere bejaging van houtduiven mogelijk is”, zegt Guy Depraetere. “Net op een moment dat jonge koolplantjes en andere gewassen het kwetsbaarst zijn en de kans op onherstelbare schade zeer groot is.”

Hubertus Vereniging Vlaanderen en het ABS wijzen er verder op dat het arrest op de tweede plaats slecht nieuws is voor de portemonnee van het Vlaams Gewest en de belastingbetaler. “Wildschade zal nu niet meer kunnen worden verhaald op de jagers aangezien zij in de wettelijke onmogelijkheid verkeren om dreigende wildschade te voorkomen.”

Het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege liet eerder weten dat de nodige wijzigingen van het jachtdecreet op 3 april goedgekeurd werden door de regering en ingediend werden in het Vlaams Parlement voor verdere behandeling. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content