Verminder de schenkingsrechten door een goede timing

© istock

Wie een bankgift deed, kan die schenking achteraf laten registreren tegen 3% schenkingsrechten zodat de vervelende 3 jaar niet speelt. Waarop betaal je dan precies 3% en waarom is timing belangrijk?

Schenk je roerende goederen via een hand- of bankgift, dan moeten er geen schenkingsrechten betaald worden. Wel moet de schenker na de schenking nog drie jaar blijven leven om successierechten te vermijden.

Toch registreren

Maar als je die vervelende 3 jaar wilt uitschakelen, dan kan je het bewijs van de bank- of handgift (de aangetekende brieven of het ondertekend bewijsdocument) registreren op een registratiekantoor. Deze techniek wordt ook veel gebruikt om gewoon het ereloon van de notaris uit te sparen. Als de ouders aan de kinderen een bankgift deden, dan betaal je daarop 3% (3,3% in Wallonië) schenkingsrechten.

Waarop berekend?

Bij registratie wordt die 3% berekend op de waarde van de geschonken goederen op het moment van de registratie zelf. Hebben de ouders bijvoorbeeld 100.000 euro geschonken via een bankgift, dan kunnen zij dit nadien gewoon registeren en betalen ze 3% op dat bedrag.

Timing belangrijk bij effecten

Als het echter om een bankgift gaat van een effectenportefeuille (obligaties, aandelen en fondsen), dan verandert de waarde daarvan voortdurend. Van belang is daarbij de waarde van die portefeuille op het moment van de registratie zelf. Een juiste timing van de registratie kan dus mogelijk wel een mooi voordeel opleveren. Niet alleen de koers van het effect, maar ook de wisselkoers is hier immers van belang.

Hoe concreet aanpakken?

In de praktijk vragen de meeste registratiekantoren dat je op het moment van registratie een recent (maximum één à twee weken oud) overzicht van de geschonken effecten, afgeleverd door je bank, meebrengt. Timing is dus van belang én je hebt dus ook nog enige speelruimte.(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content