Slechts twee gemeenten verhogen dit jaar gemeentebelasting

© Getty Images

Het merendeel van de gemeenten sleutelt dit jaar niet aan de gemeentebelasting. Slechts twee gemeenten stellen die naar boven bij.

Herselt en Wijnegem zijn de enige twee gemeenten die dit jaar de lokale belastingen verhogen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur. In het geval van Wijnegem gaat het evenwel om een taxshift.

Herselt is de enige gemeente die de aanvullende personenbelasting verhoogt, van 7,5 tot 7,7 procent. Wijnegem trekt de opcentiemen op van 1.175 tot 1.350, maar verlaagt tegelijk de personenbelasting. Het gaat dus om een vorm van taxshift. Ook 15 andere gemeenten verlagen de personenbelasting. Zo gaan Leuven en Kampenhout van 7,5 naar 7 procent en Riemst van 8,5 naar 8 procent. Onder meer Bree, Dilbeek en Kluisbergen halen de opcentiemen naar omlaag. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans is tevreden met de belastingverlagingen. “Dat kan de inwoners uiteraard alleen maar ten goede komen”, zegt ze.

Merendeel wijzigt niets

Negentig procent van de Vlaamse gemeenten houdt in 2017 de tarieven van de aanvullende personenbelasting (APB) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV) op hetzelfde niveau als vorig jaar, al hebben ze in principe nog twee weken tijd om hun plannen kenbaar te maken.

Vorige week noemde de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) het nog opvallend dat het merendeel van de gemeenten niet sleutelt aan de gemeentebelastingen. De gemeenten zien hun inkomsten namelijk dalen als gevolg van de taxshift. Die belastingverschuiving heeft een impact op de ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting (APB). “Ten gevolge van de taxshift daalt die personenbelasting. Dus zakken ook de gemeentelijke APB-ontvangsten, tenzij de gemeente haar APB-tarief verhoogt”, aldus de VVSG.

Partner Content