Schenking vastgoed met beding van terugkeer duurder in Vlaanderen

© iStock

Wie een onroerend goed schenkt aan zijn kind, laat in de schenkingsakte doorgaans een zogenaamd optioneel beding van terugkeer zetten. Waarom doet men dat en wordt dit voortaan belast in Vlaanderen?

Beding van terugkeer

Als ouders een pand schenken aan bijvoorbeeld hun zoon, wordt in de schenkingsakte bijna steeds een beding van terugkeer ingebouwd. Als het kind dan voor de ouders zou overlijden dan keert het pand belastingvrij terug naar de schenker. Dat is trouwens het geval in de 3 gewesten.

Vaak optioneel

De laatste jaren werd een beding van terugkeer bijna altijd “optioneel” gemaakt. Dit komt erop neer dat als het kind voor de ouders zou overlijden, zij de keuze hebben of zij dit beding van terugkeer laten spelen of niet. De terugkeer gebeurt dus niet automatisch. Kies je niet voor dit beding van terugkeer, dan valt het pand in de nalatenschap van de zoon.

Kiezen voor terugkeer wordt duur

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) liet onlangs weten dat een optionele terugkeer van een onroerend goed gelegen in Vlaanderen niet langer meer belastingvrij is (standpunt nr. 16030 van 04.04.2016) . Vlabel stelt immers dat als de schenker zijn wil uit om het pand terug te nemen, dit een overdracht is onder bezwarende titel tussen de begiftigde en de schenker.

Concreet betekent dit dat je dan 10 procent registratierechten moet betalen op de waarde van het pand op het moment van de terugkeer, zoals dus bij een verkoop van een pand. De andere gewesten – waar het registratierecht 12,5 procent bedraagt- passen dit standpunt (nog) niet toe.

Hoe best oplossen?

Voor nieuwe schenkingen van onroerend goed maakt je dit beding van terugkeer best niet meer optioneel. En voor reeds gedane schenkingen waar het nog in staat? Daar hoef je je in de praktijk doorgaans weinig zorgen over te maken. Los van het feit dat dit zelden gebeurt zijn alle optionele bedingen van terugkeer zo opgesteld dat je geen keuze “moet” maken.

Doorgaans is de clausule zo opgesteld dat als men niets doet, het goed bijvoorbeeld naar je kleinkinderen (kinderen van je kind) gaat wat doorgaans de wens is van de schenker. Ze betalen wel erfbelasting, maar het pand zit dan ook alweer een generatie verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content