‘Provinciehervorming dreigt een belastingverhoging te worden’

© BELGAIMAGE

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil bepaalde bevoegdheden van de provincies overhevelen naar de gemeenten of naar Vlaanderen. Maar daardoor is de kans groot dat de Vlaming meer belastingen moet betalen.

De afslanking van de provincies staat vrijdag op de planning van de Vlaamse ministerraad. Liesbeth Homans hoopt dat de coalitiepartners het licht op groen zetten om persoonsgebonden bevoegdheden zoals cultuur over te hevelen naar Vlaanderen of de gemeenten. Al lijken Open Vld en CD&V niet meteen warm te lopen voor het idee. Zij vrezen onder meer dat de Vlaming zal moeten opdraaien voor de afslanking. Het financiële plaatje van de hervorming is onduidelijk, schrijft De Tijd.

Verhoging onroerende voorheffing

De provinciehervorming van de N-VA dreigt een belastingverhoging te worden

Vlaanderen wil niet langer dat de provincies belastingen innen. Dat betekent dat de provinciale opcentiemen verdwijnen en in de toekomst door Vlaanderen worden geïnd. Vlaanderen zal de provincies financieren voor hun resterende bevoegdheden zoals landbouw en ruimtelijke ordening. Concreet betekent dat een verhoging van de onroerende voorheffing. En daar knelt het schoentje, want iedere provincie bepaalt zelf hoe hoog de provinciale opcentiemen zijn.

Vlaanderen komt daardoor voor een financieel dilemma te staan. Het kan ofwel kiezen voor het hoogste tarief, zoals in Antwerpen, waardoor de belastingen drastisch dreigen te stijgen. Of het kan Limburg volgen en de laagste tarieven hanteren. Maar dat betekent dat sommige provincies minder werkingsmiddelen krijgen. Uit het meest recente voorstel van Homans blijkt dat de provincies het met 58 miljoen euro minder moeten stellen. Een belastingverhoging lijkt dan ook onvermijdelijk.

Daarenboven dringt er zich een tweede probleem op: een stijging van de onroerende voorheffing gaat hand in hand met een verhoging van de gemeentelijke opcentiemen. Vandaag zijn die goed voor 2 miljard euro. “De provinciehervorming van de N-VA dreigt zo een belastingverhoging te worden”, aldus de meerderheid. De gemeenten, die fiscale autonomie genieten, zijn vrij om te kiezen of ze zo een belastingverhoging doorvoeren. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content