Moeten verhuurders Airbnb ook 10 procent belastingen betalen?

© iStock

De federale regering liet gisteren weten dat wie bijklust in de deeleconomie vanaf 1 juli 10 procent belastingen moet betalen. Alleen is het nog niet duidelijk of verhuurders via Airbnb ook onder die nieuwe regeling vallen.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda, reageerde gisteren dat Airbnb en andere onlineplatformen die de occasionele verhuur van kamers of woningen regelen niet onder de nieuwe fiscale regeling vallen. “Huurinkomsten worden niet specifiek belast, dus ook niet bij Airbnb“, klonk zijn redenering.

Gewone regeling

Het is aan de fiscale administratie om hierover duidelijkheid te geven zodra het nieuwe kader er is

De fiscus maakt in dat geval een onderscheid tussen onroerende inkomsten uit de verhuur van vastgoed en roerende inkomsten uit de verhuur van de meubelen en de inrichting. “Het onroerende inkomen wordt belast op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Het belastbare bedrag van het roerend inkomen wordt forfaitair bepaald op 20 procent van de huurinkomsten”, verduidelijkt Jef Wellens in De Tijd. Tot zo ver kunnen alle partijen nog hun violen op elkaar afstemmen.

Wellens merkte op twitter op dat verhuurders van Airbnb-kamers onder de nieuwe fiscale regeling vallen zodra zij extra diensten aanbieden zoals een ontbijt of verse lakens. Ook vandaag maakt de fiscus al een onderscheid tussen Airbnb-verhuurders die hotelservices verlenen aan hun klanten en diegene die dat niet doen.

Het standpunt van Wellens werd overgenomen door CD&V en N-VA. Ook zij vinden dat Airbnb-verhuurders voor kamers met onbijt wel 10 procent belastingen moeten betalen. “Het is aan de fiscale administratie om hierover duidelijkheid te geven zodra het nieuwe kader er is”, reageert het kabinet-De Croo in De Standaard. Volgens een ander kabinet is het aan de fiscus om de wettekst te interpreteren.

10 procent

Volgens de nieuwe wettekst moeten bijklussers in de deeleconomie slechts 10 procent belastingen betalen als ze minder verdienen dan 5000 euro bruto per jaar. Wie meer verdient, wordt belast tegen de progressieve belastingtarieven. Die belasting geldt voor het volledige inkomen, dus niet enkel voor het gedeelte boven de 5000 euro. Het platform moet weliswaar erkend zijn.

De bijklussers moeten geen btw-nummer aanvragen en moeten zich niet inschrijven bij de Kruispuntbank. Jef Wellens waarschuwt wel dat de nieuwe regeling zal leiden tot meer codes in de belastingaangifte. “De betaalde voorheffing is niet bevrijdend en zal in de belastingaangifte moeten worden opgenomen”, klinkt het. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content