Met de wagen rijden wordt vanaf 1 juli duurder

© BELGAIMAGE
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vanaf 1 juli worden de tarieven van de verkeersbelasting geïndexeerd. Dat betekent dat de verkeersbelasting stijgt met 2,2 procent.

Elk jaar wordt de verkeersbelasting geïndexeerd. Dit jaar stijgt de verkeersbelasting daardoor met 2,2 procent. Die belasting wordt geïnd door het Vlaamse Gewest. De verhoging geldt voor bijna alle voertuigen, maar het uiteindelijke bedrag kan sterk verschillen naargelang de fiscale pk’s. Die worden berekend op basis van de cilinderinhoud van de wagen.

In Vlaanderen betaalt een bestuurder minstens 44,97 euro verkeersbelasting per jaar. Dat bedrag loopt op naarmate de wagen meer fiscale pk’s heeft. Hier kan je bereken hoeveel fiscale pk’s je voertuig telt.

Wie bijvoorbeeld een wagen met 11 fiscale pk’s bezit, is vanaf 1 juli 413,95 euro verschuldigd. Vroeger was dat 405,11 euro. 11 fiscale pk’s komen ongeveer overeen met een cilinderinhoud van 2 liter of 2000 cc. Op de website van de Vlaamse overheid kun je exact bereken hoeveel verkeersbelastingen je moet betalen.

Uitzonderingen

Slechts een aantal voertuigen ontsnappen aan een verkeersbelasting op basis van het aantal fiscale pk’s. Zo moeten de eigenaars van een oldtimer, een voertuig dat meer dan 25 jaar geleden in het verkeer is gebracht, een forfaitaire belasting betalen van 35,09 euro.

De forfaitaire tarieven gelden ook voor militaire voertuigen en kampeer-en bootaanhangwagens. De militaire voertuigen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten onder meer deel uitmaken van een militaire verzameling en meer dan dertig jaar geleden in het verkeer zijn gebracht. Een persoon met een handicap is volledig vrijgesteld van de verkeersbelasting.

Vergroening verkeersbelasting

De indexering komt dit jaar boven op de vergroening van de verkeersbelasting. Sinds 1 januari heeft de Vlaamse regering de jaarlijkse verkeersbelastingen en de belasting op inverkeerstelling (BIV) aangepast aan de uitstoot van de wagen.

De BIV stijgt met 0,3 procent per gram uitstoot die boven de Europese norm van 122 gram per kilometer ligt. Bij elke gram minder daalt het tarief met 0,3 procent. Dezelfde normen worden gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Een lichtpuntje

De brandstofprijzen blijven weliswaar op een laag pitje staan. Zo is de maximumprijs Super 95 met 1,9 cent per liter gedaald in vergelijking met vorig maand. Super 98 kost 2 cent per liter minder en diesel 1,70 cent minder dan een maand geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content