Hoe de jaarlijkse belastinglast verlagen: 3 tips

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Hoe haal je je belastingen omlaag? Drie tips op een rij.

Belastingen, het woord alleen al jaagt de meeste mensen de gordijnen in. Toch kan je zelf een aantal stappen ondernemen om de afrekening op het einde van ieder inkomstenjaar minder hard te laten aankomen. Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Meer bedrijfsvoorheffing laten inhouden op je loon

Het is een optie die op het eerste zicht niet bepaald als muziek in de oren klinkt, maar op het einde van de fiscale rit zal je portefeuille je dankbaar zijn. Het is wel een dubbeltje op zijn kant: maandelijks moet je dan wel een extra deel van je brutoloon afstaan. De aanvraag voor zo’n extra inhouding op je loon moet schriftelijk gebeuren aan het adres van de werkgever.

De kans is uiteindelijk zeer klein dat je een beroep zal moeten doen op deze optie want in principe zijn de bedrijfsvoorheffingen zo vastgelegd zodat je nadien geen belastingen moet bijbetalen. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval het geld meteen kwijt bent en dat de afrekening van het huidige inkomstenjaar pas op het einde van het daaropvolgende jaar wordt berekend. Laat je in 2014 een extra bedrijfsvoorheffing inhouden op je loon dan profiteer je hier pas in 2015 van.

Een gamma aan belastingverminderingen

Voor de afloop van een belastingjaar kan je verschillende zaken aftrekken van de belastingen. Het is niet enkel en alleen voor zelfstandigen weggelegd om de belastinglast op die manier te verminderen. Ook bedienden en arbeiders kunnen hier dankbaar gebruik van maken.

Pensioensparen, een hypothecaire lening en een levensverzekering zijn enkele voorbeelden van zaken die je (gedeeltelijk) kan aftrekken van de belastingen. Dat wil niet zeggen dat je de kosten van dergelijke uitgaven niet moet ondergaan.

Let op: je geniet dan wel van een belastingvoordeel, maar je moet nog altijd in je portefeuille graaien.

Doe aan voorafbetalingen

Voorafbetalingen worden verkeerdelijk geassocieerd met zelfstandigen. Ook loontrekkenden kunnen voorafbetalingen doen aan de staat om onaangename verrassingen aan het eind van de fiscale tunnel te vermijden.

Ieder kwartaal krijgen werkgevers en werknemers de kans om reeds een deel van de belastingen op voorhand te betalen. Waar het bij werkgevers na drie jaar verplicht is om die verrichting ieder semester te doen, kunnen loontrekkende dat op vrijwillige basis doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content