Fraude met zonnepanelen bij vakantiewoningen

© Thinkstock

Duitse en Franse eigenaars van Vlaamse vakantiehuizen hebben gefraudeerd met zonnepanelen. Een klacht van een eigenaar van een vakantieverblijf in De Panne-Adinkerke onthulde de wanpraktijken.

De fraude kwam aan het licht nadat de eigenaar op een njet van de gemeente botste toen hij een aanvraag indiende om zelf zonnepanelen op zijn vakantiewoning te installeren. De redenering van De Panne-Adinkerke luidde dat ‘dit pas toegelaten is als hij eerst zijn dak en zijn zoldervloer goed liet isoleren’. Dat schrijft De Standaard.

Kort na de weigering ontdekte de eigenaar, die anoniem wenst te blijven, dat in andere vakantieverblijven in de domeinen Duinendaele en Duinhoek wel zonnepanelen opdoken, zonder dat zij voldeden aan de isolatievereisten. De eigenaars van die woningen, voornamelijk Fransen en Duitsers, konden zo volop profiteren van de groenestroomcertificaten.

“Permanent bewoond”

Volgens de krant stuurde de bewoner een mail naar Eandis om zijn ongenoegen te uiten. Die reageerde dat gebouwen die door de wetgever niet worden beschouwd als een woning of woongebouw, geen isolatieverplichting hadden. Volgens de energieleverancier worden vakantiehuisjes niet permanent bewoond, “dus hoeft die isolatie niet”. Eandis baseerde zich daarvoor op een rondzendbrief van de Vreg.

Al is Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, het niet eens met de redenering van Eandis. Volgens haar is er duidelijk sprake van fraude. “De isolatieverplichting geldt voor alle residentiële woningen. Permanent bewoond of niet”, argumenteert haar kabinet. Gisteravond liet Eandis weten dat het de strikte interpretatie van Turtelboom volgt.

Het blijft weliswaar onduidelijk of de eigenaars van de betwiste zonnepanelen de subsidies moeten terugbetalen.Gezien de tegenstrijdige interpretatie van de wetgeving, hebben de ‘fraudeurs’ mogelijk te goeder trouw gehandeld, concludeert de krant. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content