Fiscale ruling voor autodelers

© iStock

Het autodeelplatform CarAmigo heeft een rulingakkoord getroffen met de belastingdienst. De inkomsten die komen uit het verhuren van een wagen via het platform worden door de fiscus niet beschouwd als een beroepsinkomen. De verhuurders moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Het Belgische bedrijf CarAmigo, dat mensen toelaat hun auto te verhuren via een app, is tot een overeenkomst gekomen met de belastingdienst over de fiscale gevolgen voor de verhuurders. “We zijn wereldwijd het eerste bedrijf in de deeleconomie dat een dergelijke overeenkomst treft”, zegt Alex Gaschard, de oprichter van CarAmigo, op de Crowdsourcing Week in Brussel.

Geen beroepsinkomen

In de overeenkomst verklaart de fiscus dat hij autodelen niet als een beroepsinkomst zal beschouwen, zolang aan bepaalde vereisten voldaan wordt. Zo mag de eigenaar niet meer dan één auto verhuren via CarAmigo, mag hij die auto niet meer dan 60 dagen per jaar verhuren en mag hij er in totaal niet meer dan 2.400 euro mee verdienen.

Onder deze voorwaarden mogen de eigenaars het geld dat ze inden, aangeven als roerende inkomsten, die belast worden aan 25 procent. De overeenkomst, die over heel België toepasselijk is, maar enkel voor het bedrijf CarAmigo, bepaalt bovendien dat de eigenaars 15 procent van de inkomsten als forfaitare kosten mogen aftrekken.

“We zijn proactief geweest en hebben een juridische aanvaring willen vermijden”, zegt Gaschard. “De onderhandelingen hebben maanden geduurd, maar we zijn tevreden dat we nu een garantie kunnen bieden aan al onze gebruikers.”

Het bedrijf telt ongeveer 320 voertuigen en enkele duizenden gebruikers. Daarnaast heeft Carmigo een contract afgesloten met een dochtermaatschappij van Axa en met Touring om huurders een omnium verzekering en bijstand te garanderen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content